Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Холдинг ще контролира изграждането на Националната детска болница

Дружеството е с капитал в размер на 100 млн. лв.

Холдинг ще контролира изграждането на Националната детска болница

Снимка: Getty

Министерският съвет прие Разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Предметът на дейност на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение: „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“, както и всякаква друга, незабранена от закона дейност.

Правата на държавата ще се упражняват от министъра на здравеопазването, информират от пресцентъра на правителството.

Дружеството е с капитал в размер на 100 млн. лв., формиран, чрез парична вноска на държавата, внесена, както следва: 30 млн. лв. - към момента на вписване на дружеството; 50 млн. лв. - до 1 година след вписването на дружеството; и 20 млн. лв. - до 2 години след вписването на дружеството. 

Още по темата

Средствата, необходими за изграждане на Националната педиатрична болница, са предвидени по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 година и в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.

По този начин се създава единна структура, която да осъществява организацията и контрола по изграждането на Националната детска болница, до завършването й като строителен обект, окомплектоването й с оборудване и медицинска апаратура и превръщането й в готовност за работа като лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

С друго свое решение от днес Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година, с които увеличава капитала наУМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД, Пловдив с 16,9 млн. лева.

Средствата ще бъдат използвани за строителство на нова сграда - диагностично- лечебен корпус за клинични звена по педиатрични и онкологични специалности. Предвижда се изграждане на нов болничен корпус по Педиатрия и Онкология върху собствен терен, в База 2 на лечебното заведение, с цел реализиране на концепцията за създаване на модерно детско лечебно заведение в Пловдив, обслужващо пациентите от цяла Югоизточна България. 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията