IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората на социални помощи ще се увеличат със 7 хил. през 2022 г.

Сумите ще се увеличат с между 11 и 20%, тъй като ще бъдат обвързани с линията на бедност

14:52 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Хората, които получават месечни социални помощи, ще бъдат със 7 хил. повече през следващата година. Сумите ще се увеличат с между 11 и 20%, тъй като ще бъдат обвързани с линията на бедност, която нараства. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

През 2007 г. на месечни социални помощи са разчитали 124 хиляди българи. Сега те са 63 хиляди, като размерите на помощите не са увеличавани. След направената промяна се очаква през следващите три години средно броят на подпомаганите да се увеличава с 20 на сто, а размерите да са 30% от линията на бедност, обяви пред БНР служебният заместник-социален министър Надя Клисурска.

"Ако погледнем съотношението гарантиран минимален доход към линията на бедност, през 2007 година той е бил около 36% от линията на бедност, сега той е около 20 процента, което показва крещящата необходимост от тази трансформация", каза Клисурска.

Тя поясни и как това се отразява на една от категориите подпомагани: "Самотно живеещите над 65 години, които не получават социална пенсия, тази година получават около 105 лева помощ. Само за три години те ще получават около 173 лева, което наистина е едно сериозно увеличение на фона на това, което в момента."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още