IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората са объркани за проекта „Белене“, твърдят социолози

Има сериозна динамика в общественото мнение за втората атомна централа у нас

10:08 | 08.10.12 г. 2
Хората са объркани за проекта „Белене“, твърдят социолози

Има сериозна динамика в общественото мнение за проекта АЕЦ „Белене“, коментира в ефира на БНТ социологът Мира Радева. Тя се позова на проучванията на института за социални изследвания и маркетинг през последните две години.

Данните показват, че в първите проучвания, правени преди две години, е имало еуфория относно строителството на централата – почти 70% са били „за“, а противниците са били 22%.

След случилото се в японската атомна централа Фукушима през март миналата година обаче има разколебаване по въпроса – 54% са били „за“, а процентът на противниците е останал без промяна – към 22%.

При последното проучване в средата на септември т. г. се вижда, че 46% от запитаните не знаят какво да мислят за проекта „Белене“ или не биха отишли да гласуват на референдум, коментира още Радева. Според нея това е резултат от интерпретациите на различните правителства по темата.

Подобно на други социолози Мира Радева също изказа съмнение, че до урните ще отидат необходимият брой гласоподаватели (над 4,3 млн. души), но коментира, че това допитване е необходимо. Според нея щом като управляващите не могат да вземат решение по този казус, то хората трябва да дадат своето мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Не вярвам и на премиера, че подкрепял референдума: Вече всячески неговите хора се пънат да го препънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
ЗА референдум. Категорично. Човек съм и, ама изобщо, НЕ СЪМ ОБЪРКАН.Обаче, да сме наясно: нека не се гласят разни тарикундери да се гушат покрай него. Или принципна подкрепа/съпротивление на проекта и пълна мобилизация на гражданството, или да не се чудим, защо нещата не се случват у нас. ИЗОБЩО не вярвам на "компромиса, който се наложило да направят" от бсп, поради, видиш ли, че не били сами управляващи. Лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още