IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората в неплатен отпуск заради пандемията сами ще плащат здравните си вноски

Парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение

14:43 | 12.02.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права. Това реши парламентът, като гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение, предава БНТ.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса. Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради Сovid-19 до три месеца след отмяна на извънредното положение в страната. 

Текстовете предвиждат още да може да се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, които ще са в допълнение на тези, разрешени в сега действащия Закон за държавния служител (до 30% от заплатата). Те ще се дават и на хората, които се занимават с поставяне на ваксини. 

През промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение парламентът прие окончателно отпускането на компенсации за пострадалия от Covid кризата малък и среден бизнес, допълва БНР. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка. А предприятия, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейността си, ще получават безвъзмездни средства за всеки от месеците до отпадане на основанието за прекратяването на дейността им заради Covid-19.

Депутатите приеха промяна в Закона за местните данъци и такси, според която новият начин на изчисляване на новата такса смет - на брой замърсители, влиза в сила през втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението, тоест не по-рано от 2024 г.

Депутатите решиха общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Общините ще имат възможност, ако не са ги изплатили до края на миналата година, да могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Прието беше още доходът на доброволните приемни семейства да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Промените в Закона за хазарта за пореден път бяха разкритикувани от опозицията, според която не е редно тези поправки минават през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. Допълненията бяха приети без дебат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
penman
преди 3 години
По-големи откачалки от вас ***, които сте си продали не само мозъка, а и дупетата на Расията, няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
психо , пак бъркаш посоките ... вашингтон е новата мека на комунизма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Комунистическите кратуни - в Расията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
идиотското театро , чрез което да вкарат света в дългове и да поизтребят част от стадото с "ваксини" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Дори и епидемия няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Пандемия означава, че ако не в дома ти, поне имаш починал от това роднина?Де я видяхте тая пандемия бе ****** ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
майната и на "здравната" каЦа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още