Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС на храни до края на 2021 г.

Над 25 браншови организации от сектора организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов", съобщи Марин Сотиров от Сдружението на заведенията в България

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС на храни до края на 2021 г.

Снимка: Pixabay

Над 25 браншови организации от сектора на ресторантьорството и хотелиерството организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов". Сред най-важните изисквания за сектора на ресторантьорството и хотелиерството е намаляването на ДДС за храни от първа необходимост.

Настояваме за диференцирана ставка от 5% до края на 2021 г. и след това ДДС да бъде 9%. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Той изрично подчерта, че изискването е намаляването на ставката да не е с 5, а на 5%.

"9,5% е средната диференцирана ставка от 20 страни в Европа, посочи Сотиров и даде примери с други държави в тази връзка. – В Румъния първо намаляват ставката на 9%, през 2018 г. я свалят на 5%. Германия обяви намаляване на ДДС от 19% на 7% в туризма като антикризисна мярка, Италия и Франция - на 10%."

По думите на заместник-председателя на Сдружението на заведенията в България от браншовата организация настояват по-добри условия на труд, „за да се възстановим сами“.

Още по темата

Важно е да се направи антикризисна програма при какви условия ще отварят обектите, за да е ясно и на хората как ще се случват нещата и за да се направят разчети", заяви Марин Сотиров.

Очаквайте видео материал с целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не ми харесва цялата идея да се намаля ДДС само на храни от първа необходимост. Като за начало никъде не съм видял дефиниция на това определение, кога една храна е от първа кога е от втора необходимост, а трета има ли? Пък и ще се злоупотребява и всички храни ще се изписват като от първа необходимост след това.
0
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Абе дами и господа,колко хляб смятате да продадете че толкова зор давате.....,нали храни от първа необходимост е само хляба.....?
Или смятате бадемите,фъстъците,луканката и други мезета за "храна от първа необходимост".....

Още от Икономика и политика
АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи