Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиери и ресторантьори искат ясни правила за борба с пандемията

От БХРА настояват и да отпадне и изискването гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят задължително маски или шлемове на територията на обекта

Хотелиери и ресторантьори искат ясни правила за борба с пандемията

Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)настоява за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. Това става ясно от становище на организацията, изпратено до управляващите.

„За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат “изненадвани в последния момент” с решения, заради които търпят финансови загуби“, пише в документа.

Според бизнеса дори и мерките, които се предприемат към момента да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата. „Само преди дни здравният министър д-р Костадин Ангелов заяви, че поне до вторник няма да бъдат затваряни заведения, ограничавана работата им и налагани нови мерки. В същото време в петък чрез заповеди на кметове по места се случи точно това. По този начин се изземва неформално властта от здравното министерство и Националния оперативен щаб да вземат обосновани решения относно мерките, които се предприемат за ограничаване на епидемията, съобразно експертизата на специалистите“, твърдят хотелиерите и ресторантьорите. 

Още по темата

Те са категорични, че невъзможността на институциите да съблюдават изискванията, които сами са наложили, не трябва да се плаща от бизнеса.

„От БХРА настояваме кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти. По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други“, пише в позицията на асоциацията.

От бранша предлагат самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24.00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да ряботят с 50 на сто от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение.  Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките.

От БХРА настояват и да отпадне и изискването гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят задължително маски или шлемове на територията на обекта, извън заведенията. Това е напълно излишно, тъй като още при настаняването тези гости преминават проверка на рецепция. „Носенето на маски в хотела не повишава безопасността на гостите, предвид всички взети мерки в местата за настаняване за ограничаване на вируса и създават излишно неудобство на клиентите ни“, твърдят от брнаша.

Оттам искат и яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници, както и сигурност, че направените към момента резервации за над 50 на сто от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени.

Исканията идват на фона на лавинообразно нарастване на броя на положителните тестове в страната от последната седмица. Само за последните 24 часа има 1043 нови случая на коронавирус в страната при направени общо 7094 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, което означава, че положителните проби достигат 14,7% от направените тестове.

Добре е да споменем още, че в неделя сутрин по традиция броят на направените тестове - съответно и положителните за COVID-19 - е по-малък. Напрежението в здравната система обаче е факт и все повече градове се оплакват от липса на медицински персонал и свободни легла.

По-рано през деня директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев подчерта, че най-големият риск от заразяване е именно в заведенията на закрито.

От Асоциацията за защита на потребителите пък призоваваха здравните власти и собствениците на ресторанти, кафенета и заведения да приемат задължителни мерки за мерене на температурата на клиентите преди влизане в обектите. „В момента никой от обектите не го прави, а не е сложно за изпълнение. Докато това е задължителна мярка например за хотелите и видяхме, че при тях работи и не възникнаха случаи на заразени. По този начин искаме да бъдат защитени потребителите във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в България. Собствениците на ресторанти и заведения трябва да поставят като приоритет запазване на здравето на своите клиенти. Тогава потребителите ще имат по-голямо доверие в тях“, пише в становище на асоциацията.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика