IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери искат разсрочване на кредити заради отменени разервации

Епидемична обстановка от няколко месеца ще е унищожителна за туризма у нас, твърдят от бранша

16:46 | 11.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Епидемията от коронавирус в Европа блокира туристическите пътувания и удари туризма точно преди старта на силния пролетно-летен сезон. Разпространението на заразата поставя под заплаха и българския туризъм. За масови откази от ранни записвания за предстоящия летен сезон съобщават хотелиери в Слънчев бряг.

Български хотелиери се готвят да поискат съдействие от държавата за разсрочване на кредити и за малко по-нисколихвени кредити.

„В момента имаме канселиране на много записвания. Това е обяснимо-хората се страхуват, в цял свят хората се страхуват. Въпросът е друг. Ще поискаме една спешна среща с правителството, с нашето министерство, за да помолим (за съдействие – бел. ред.), защото всички колеги са в паника. Това ще се отрази неминуемо, защото ние вече от ранните записвания сме усвоили част от парите и сме платили ДДС-то. Сега при връщането  оставаме в една много патова ситуация“, коментира заместник-председателят на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Веселин Налбантов по БНР.

По думите му за 2-3 месеца епидемична обстановка ще е унищожителна за туризма. „Ако това всичко се оправи вследствие на топлото време, както твърдят учени, за нас ще бъде малко късно. Затова ще се обърнем към държавата за помощ – без да искаме пари, да ни помогне ... по разсрочване на кредити, за малко по-нисколихвени кредити. Не искаме нищо даром, просто държавата може да помогне, за да не загине целият отрасъл“, каза хотелиерът. 

Утре представителите на Съюза на частните собственици в комплекса ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да обсъдят проблемите в туризма, свързани с разпространението на коронавируса и да поискат съдействие от държавата.

Първият чартърен полет с израелски туристи, който беше планиран за началото на април, се отлага с един месец. А причината са строгите мерки за безопасност заради разпространението на епидемията, въведени от израелското правителство.

„Вероятно няма да се стигне до нулева година, но засега са спрени всякакви резервации и записвания за летния туристически сезон“, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов .

„Следи се какво ще случи с развитието на коронавируса и вече ще се вземе решение дали през май ще започне сезонът или ще има отново отлагане. Всеки израелец, който в момента излезе от Израел в чужбина, при завръщането си задължително влиза в двуседмичен домашен изолатор. Това е наистина задължително, подсъдимо е, ако не се спазва и е много трудно някой да отиде за три или четири дена на почивка, знаейки, че после, като се върне, няма да има право да излиза от своето жилище“, обясни той.

По информация на туроператори най-голяма е психозата на немския пазар - повечето туристи с ранни записвания си искат депозитите. Много правителства предупреждават за ограничаване на пътуванията в чужбина. В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона, каза хотелиерът Веселин Налбантов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Antikvar
преди 4 години
А държавна субсидия няма ли да поискат? ...за бетонните чудовища, които построиха на най красивите места в страната ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Тук е момента да си припомним как се смееше ехидно госин Горанов когато го питаха точно за тези неща по време на дебата за Наредба 18 ...... но какво да се прави това е матряла в БГ. Матряла включва и политиците все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още