IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери очакват 30% увеличение на туристите от Турция тази зима

Пампорово се готви да посрещне двойно повече посетители от южната ни съседка

15:20 | 07.12.12 г.
<p>
	<em>През януари 2013 Пампорово ще бъде домакин на две състезания&nbsp; по ски-алпийски дисциплини.&nbsp;&nbsp; </em>Снимка: БТА</p>

През януари 2013 Пампорово ще бъде домакин на две състезания  по ски-алпийски дисциплини.   Снимка: БТА

Остават броени дни до официалното откриване на зимния туристически сезон 2012/2013 година, което тази година ще бъде в един ден – 15 декември за трите ни най-големи ски курорта Боровец, Банско и Пампорово, както и за ски пистите на Витоша.

Туристическият бизнес е обнадежден и има положителни очаквания за посещенията и приходите от зимен туризъм. Това коментира председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин, който сподели пред Investor.bg нагласите на бранша за предстоящия ски сезон.

Традиционно се очаква големите български зимни курорти да бъдат посетени от гости от Великобритания, Ирландия и съседните ни държави Сърбия, Македония, Гърция. Но тази година най-сериозен ръст се очаква на туристите от Турция. Те ще са най-активните чуждестранни туристи у нас по ски курортите, прогнозират хотелиери. Туристическият бранш изчислява, че ръстът на посещенията от южната ни съседка може да стигне 30% спрямо миналата година.

Очакванията на бизнеса са, че турските курортисти ще се насочат предимно към Пампорово заради географската близост. Прогнозата е, че курортът ще бъде посетен от двойно повече турски граждани спрямо миналата година.

Хотелиери твърдят, че ски туристите, особено от европейската част на Турция, преоткриват българските зимни курорти не само заради географската близост, но и заради това, че техните курорти все още се изграждат, а съотношението качество-цена у нас е много атрактивно.

По данни на националната статистика през миналия зимен сезон най-голям брой ски туристи у нас е имало от Гърция - над 200 хиляди. Над 150 хиляди са били от Румъния, 130 хиляди от Македония, 70 хиляди от Сърбия, 65 хиляди от Турция.

Увеличаването на броя на турските туристи у нас е и целенасочена държавна политика. Към момента най-голямата пречка е визовият режим. Цената на визата за турски граждани е 70 евро. Шефът на хотелиерската асоциация посочи, че се търсят възможности за регламентиране на многократни визи както за посетителите от Турция, така и за тези от Русия и Украйна, пред които стои същият проблем.

Преди дни, при посещението си в Турция, президентът Росен Плевнелиев коментира, че България няма интерес от визите, а безвизов режим ще засили туризма у нас. Според държавния глава сега съществуващите ограничения могат да се решат, като се подобри организацията и правилата за издаване на визи. Но това може да се случи след влизането на България в Шенгенското пространство.

През предстоящия зимен туристически сезон се очертава приходите от туризъм и посещенията на чужденци да регистрират 5-процентен ръст, според прогнозите и на министерството на икономиката, на туристическия бранш.

През миналия зимен туристически сезон (декември 2011- март 2012) България е посетена от почти 1 милион чуждестранни туристи, или с 5,5% повече спрямо същия период на зимен сезон 2010-2011 г., според данните на националната статистика.

Очаква се общият брой на чуждите посетители в България, включително и посещенията при роднини и приятели, да достигнат 1,5 милиона от декември до края на април, смятат от института за анализи и оценки в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още