Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиери в Гърция искат туристически коридор през България

Настоява се за дипломатическо споразумение за по-интензивно преминаване на туристите с автомобилен транспорт

Хотелиери в Гърция искат туристически коридор през България

Снимка: gettyimages

Гръцките хотелиери предлагат на правителството специални мерки за осигуряване на облекчен достъп на туристи през граничните пунктове от България, съобщава БНР.

До дни правителството ще приеме окончателна рамка за пътуване във фериботите при строго спазване на дистанция.

Проблемите в авиотранспорта насочват вниманието на гръцките хотелиери към туристите, които могат да влязат в Гърция през сухопътната граница с България и Северна Македония.

В писмо до правителството се настоява да се постигне дипломатическо споразумение за по-интензивно преминаване на туристите с автомобилен транспорт. 

Още по темата


Би могло да се въведе туристически коридор по граничните пунктове с България, които вероятно ще се използват не само от балканските страни, се посочва в предложението на хотелиерите.

Те настояват желаещите да почиват в Гърция да преминат тест за коронавирус в страните, от които заминават, а в Гърция гарантират пълно спазване на здравните предписания.

В същото време гръцкото правителство работи активно върху специални предписания за фериботния транспорт, който ще бъде натоварен при ограничени самолетни връзки.

Фериботите ще се движат с половината от възможните пътници и при ограничения за контакт между тях по време на пътуване.

Гърция очаква да приеме отново туристи от юли, но хотелиерите прогнозират мрачен сезон, тъй като се страхуват, че коронавирусната пандемия ще прогони посетителите и ще остави плажовете празни.

Туризмът е голям източник на приходи за Гърция. Миналата година страната привлече 34 млн. посетители и събра приходи от 18 млрд. евро (19,52 млрд. долара), около 10-12% от брутния вътрешен продукт. Туризмът дава работа на около 20% от служителите в страната.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Канадската Velocity е открила нова зона с висока златна минерализация в „Обичник"