IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите и ресторантьорите се оплакаха от тежкото положение, в което се намират

Мерките на правителството са неприложими за малкия и средния бизнес, смята Марин Николов

21:26 | 31.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха, че хотелиерският и ресторантьорският бранш са най-засегнати от кризата и обявеното извънредно положение в страната. Те настояха за безусловно изплащане на 60 процента от размера на трудовото възнаграждение на всеки един зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя, съобщава БНР. 

150 хиляди души, заети пряко в бранша, и над 500 хиляди от фирмите дистрибутори са заплашени да останат трайно без работа, твърди Марин Сотиров от Сдружение на заведенията в България.

Безусловно поемане от държавата на дължимите към НОИ здравноосигурителни вноски за периода за всички работещи на трудов, граждански договор или самоосигуряващи се лица би било облекчение за сектора.

"Не е логично да се заплащат осигуровки в месеци, в които заведенията не работят, няма никаква логика в това нещо", подчерта Сотиров.

Марин Николов заявява, че мерките на правителството са неприложими за малкия и средния бизнес.

"Едно е да ти се намали оборотът с 20%, та и ти да получиш помощ от 60% за заплатата на някой твой работник, а друго е изобщо да не работиш. Кой определя кой бизнес иска да фалира и кой няма да фалира. Ти си изтеглил кредит за един бизнес 50, 100, 200 хиляди лева, инвестирал си и в момента ти се случва това. И държавата казва – ама ти така или иначе ще фалираш", споделя Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
vladtepes
преди 3 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян. Ще се наложи да чакат за разглеждане - Негово Високопреосвещенство отговаря и за България и за Румъния и е сериозно претоварен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още