Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври

Около 12% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите

Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври

Снимка: Pixabay

През октомври са се увеличили хотелиерите в страната, които отчитат намаление в приходите от дейността си. Това става ясно от последното анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната. 

През есенния месец почти 59% от анкетираните управители са декларирали спад, докато при 37% няма промяна спрямо предходния месец. За сравнение, през септември понижение на постъпленията отчетоха 51% от анкетираните управители на места за настаняване.

В условията на продължаваща епидемична обстановка хотелиерите в страната продължават да прилагат познатите механизми за привличане на посетители. През октомври 52% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 57% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37% - на нощувката. 

Още по темата

По отношение на наетия персонал 24% от мениджърите са предприели като мярка „платен отпуск“, 14% - „неплатен отпуск“, а 13% - „освобождаване/съкращаване“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 7,6% от мениджърите, 3,5% са предприели мярката „дистанционна форма на работа“. Около 3% са намалили възнагражденията на персонала.

Същевременно около 12 на сто от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През следващия един месец 44% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33% - че ще успеят „до 100%“, а 21% посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 41% от ръководителите смятат да продължат да работят, 39,6% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 17,3% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1% прогнозират да я прекратят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 януари