IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Димитров: Не трябва да има болници, които не осигуряват пълно лечение

"Бутикови" болници, които се фокусират само върху добре финансираните дейности, са в тежест за обществото

14:04 | 16.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Хр. Димитров: Не трябва да има болници, които не осигуряват пълно лечение

Не трябва да има т. нар. „бутикови болници”, които да не изпълняват целия цикъл на лечение на пациента, каза пред Агенция Фокус зам.-председателят на Българския лекарски съюз във Велико Търново - Христо Димитров.

Той коментира, че има болници, които се стремят към най-добре финансираните дейности, а останалите, които не носят бързи доходи и изискват много ресурси, остават на заден план.

„Наличието на такива болници, които изпълняват само добре печелещи дейности, а всички останали, които натоварват бюджета на болницата, се пращат в държавните болници, са в тежест на обществото. Трябва да се намери баланса”, каза още Димитров.

На въпрос дали създаването на Национална здравна карта би подобрило системата на българското здравеопазване и би ограничило практиките на откриване на болници навсякъде, той обясни, че зависи от начина, по които е направена.
Преди близо 10 години беше последният опит за създаване на здравни карти, но той се оказа неуспешен, допълни Димитров. Тогавашните карти не са имали задължителен нормативен характер.

„При въвеждането на такава Национална здравна карта, ние трябва да имаме яснота за какво става дума, за да можем да въведем някакви регулации, изисквания и правила. В момента ситуацията е хаотична и каквото и да направим, колкото и пари да налеем в здравеопазването, ако няма правила, тези пари пак ще бъдат разпилени, а крайният резултат няма да е видим и добър за пациентите. Най-важното е нашите пациенти да получат качествена здравна грижа, сравнително навреме”, каза д-р Димитров.

По думите му, обществото е длъжно да се интересува от това как и по какъв начин се харчат парите за здраве.

„Това са пари, които всички ние отделяме и всеки един от нас е отговорен за здравето си. Ако обществото е активно, не толкова големият ресурс за здраве, с който разполагаме, ще бъде изразходен по най-разумния начин”, допълни още Христо Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Командирска му работа. Кардиологичните центрове наистина изпомпват касата. Ама извинявайте няма нужда всеки такъв център да има отдели по кожни болести и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още