IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Няма съвършен механизъм за преизчисляване на пенсиите

Политическите решения трябва да се съобразяват с принципа пенсията да е в съответствие с осигурителния принос, каза бившият социален министър

12:50 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма съвършен механизъм за преизчисляване на пенсиите, винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите обаче трябва да се премахне, защото поражда несправедливост. Това каза пред Bulgaria ON AIR. бившият социален министър Христина Христова.

От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лева. Пенсионерите трябва да получат пенсиите си според промените от 25 декември 2021 г. Минималната пенсия се повишава от 300 на 370 лв., а максималната - от 1440 на 1500 лв., след преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това трябва да постигне средно увеличение на пенсиите с около 12,5%.

Христова посочи, че от БСП са "за" преизчисляване върху по-съвременен доход, други партии са "за" преизчисляване върху по-висок коефициент. „Може би ще се търси средна линия, но съвършен механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност“, каза гостът. 

По думите ѝ от последния механизъм са ощетени категорийните работници и служители.

"Ощетени са не само защото Covid добавката става от 120 на 60 лева, а от самия начин на преизчисляване. Тези хора обикновено са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче начинът на изчисляване не е върху по-висок доход, а даване тежест на всяка година пребиваване на пазара на труда", обясни Христова.

Хората питат защо не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 г. Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по "швейцарското правило". Пенсиите останаха в нулево положение, поясни тя.

Христова акцентира, че ясно трябва да се анонсира, че Covid добавката няма нищо общо с пенсията. Тя е просто подпомагане заради пандемията. Covid добавката от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще доведе до ново объркване, смята тя, но се обяви "за" тази поощрителна мярка. Според нея трябва също да се разясни, че добавката няма нищо общо с пенсионната формула.

"Политическите решения трябва да се съобразяват с основния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията да е в съответствие с осигурителния му принос. Постепенно трябва да отпадне изискването за възраст и да се повишава изискването за стаж. То вече се прави при трета категория", каза още бившият социален министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още