IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Иванов: Оставката ми беше предсказуема

Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика, според бившия министър

09:15 | 10.12.15 г. 7
Хр. Иванов: Оставката ми беше предсказуема

Оставката ми беше предсказуема. Така бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира събитията от вчера пред Нова телевизия.

Припомняме, че правосъдният министър подаде оставка веднага след като Народното събрание вчера отхвърли предложените от него конституционните поправки за разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегии в разделения Висш съдебен съвет, станали известни като “исторически компромис”.

“Компромисът” предвиждаше намаляване на политическата квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет. Същевременно в прокурорската колегия се предлагаше да доминира парламентарната квота, така че да се въведе форма на отчетност на главния прокурор.

Предложението обаче беше отхвърлено вчера при второто четене на текстовете в пленарна зала. С огромно мнозинство депутатите приеха предложението на АБВ, които предвиждат прокурорите да доминират в тяхната колегия, като се намалява броя на членовете в тяхната колегия, излъчени от политическата квота, а в съдийската колегия се увеличават членовете, излъчени от парламента.

"Още от първия ден бях заявил, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани", Коментира Христо Иванов. Той подчерта, че вчера 200 депутати са гласували за предложението на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено "исторически компромис".

"Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор", допълни още той.

По думите на Иванов вчера се е случило това, което е поискал главният прокурор. "Ако той може да обърне парламента по този начин, неговото желание да се превърне в закон, не задаваме въпроси, а даваме отговори", коментира той. "Защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор, трябва да попитате него", допълни Иванов.

Христо Иванов каза още, че е започнала една поредица от събития, чието начало са били разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. "От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, в която не получих никаква подкрепа", разкри той.

"Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика. Сами можете да си отговорите на въпроса колко души от управлението излязоха и заеха позиция по тази тема", коментира Христо Иванов.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева коментира пред Нова телевизия, че до края на седмицата ще има предложение за нов министър на правосъдието. Свои предложения за поста ще направят и ГЕРБ, и Реформаторският блок. Ако премиерът Бойко Борисов подкрепи кандидатура на Меглена Кунева за поста, всички ще го направят, допълни Караянчева.

Тя призна, че “една оставка винаги създава проблеми”, но изтъкна, че управляващата коалиция е стабилна. "Коалицията е скрепена с подписите на 5 съпредседатели на Реформаторския блок. Няма абсолютно никакво движение в тази посока", коментира Караянчева.

Що се отнася до позицията на Радан Кънев, който обяви вчера, че минава в опозиция, Караянчева изтъкна, че става въпрос за диалог.

"След като се знаеше, че това е исторически компромис и реформа на Христо Иванов, защо г-н Кънев не прекара тези два месеца в убеждаване на останалите политически сили в правотата на тази идея. Всичко е въпрос на диалог. След като това ти е кауза, трябва да направиш всичко възможно, за да убедиш АБВ да си оттеглят предложението, както и Патриотите да се откажат да ги подкрепят", коментира тя.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Прекратяването на сегашните регресивни стопански процеси не зависи от политиците, тъй като водещата причина за актуални кризи (сгрешена парична система) не е в тяхна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Главният прокурор трябва да е 100% политическа квота, както някога бе Вишински. Само така Бистришките тигри ще могат да влязат в "А" група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
п.п. Проблема е че не е само ДПС а всички клонинги на бившето БКП - ГЕРБ , ДПС , АБВ както и БСП която се държи опозиционно но не предизвика нищо срещу промените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
Оставката му беше достойно , но опита му за реформа беше плах , непоследователен и лишен от обществена подкрепа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
1. Всъщност Цацаров държи Борисов, чрез Цветанов2. Цацаров се опитва да направи послушен министъра на отбраната, чрез заплаха да възбуди дело за договора с Полша за миговете.3. Цацаров се опита да направи послушен Христо Иванов, като е образувал досъдебно производство по едни договори за 22 000 лева.4. Цацаров потули няколко дела срещу Борисов.Всъщност Цацаров практически управлява държавата, а него КОЙ.Борисов е същия като Орешарски = сламен човек.Така или иначе отиваме на избори. Колкото повече Борисов стиска властта, толкова по-лоши ще са му резултатите.ДПС отново ни управляват.Гадост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
Perun
преди 8 години
Христо Иванов да не се прави на ощипана мома, нали цяла година че и повече беше министър.За такива като него има една поговорка: Който не понася - да се изнася.Прав му път, има кой да заеме неговото място и да продължаваме с реформите по пътя на прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"След като се знаеше, че това е исторически компромис и реформа на Христо Иванов, защо г-н Кънев не прекара тези два месеца в убеждаване на останалите политически сили в правотата на тази идея. Всичко е въпрос на диалог. След като това ти е кауза, трябва да направиш всичко възможно, за да убедиш АБВ да си оттеглят предложението, както и Патриотите да се откажат да ги подкрепят",Ах наглост и безочливост! А Пръмова ако се кандидатира за министърка, ще си покаже истинската същност. Радане, никакви кандидатури, излизайте моментално от коалицията и си изрегляйте и тоя лаладжия Москов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още