IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Иванов: Управляващите ще търсят подкрепа от опозицията за промени в Конституцията

От "Демократична България" ще предложат временна парламентарна комисия за промени в основния закон на държавата

11:01 | 20.01.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Управляващите ще търсят подкрепа и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, преструктурирането на Висшия съдебен съвет и избора на новия му състав. Това каза в ефира на БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му от ГЕРБ са заложили преструктурирането на Висшия съдебен съвет в предизборната си програма. Той отбеляза, че ДПС също говорят за реформа. Според него и управляващи, и опозиция признават, че промените във ВСС са неизбежни.

"Това е политически изпит за ГЕРБ и ДПС – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим вече тази тема, или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото", коментира Христо Иванов.

От "Демократична България" ще предложат да се създаде временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Целта е измененията на основния закон да станат факт след широка дискусия, а не да са наложени предварително под формата на законопроект.

Съпредседателят на "Демократична България" се надява промените във ВСС да са факт до есента. Мандатът на изборните членове на настоящия ВСС изтича на 4 октомври.

„С удовлетворение мога да констатирам, че президентът акцентира и изведе пред скоби съдебната реформа. Това беше навременно напомняне за мнозинството, че трябва да започнем със закони, свързани със съдебната реформа, но и усилия за намиране на конституционно мнозинство“, заяви Христо Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Каква подкрепа търсиш господин Иванов. Малко си нахален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още