IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: Безусловният базов доход гарантира регрес

Според бившия социален министър в България само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход

22:05 | 06.06.16 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Дават се доводи, че този метод ще донесе социалната справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята.

"Как тогава ще мотивираме хората да полагат труд и да се стремят към образование и усъвършенстване?", попита тя.

"При нас само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход. Това съвсем не е в основата на социалната справедливост. Говори се за събиране на тези средства от ДДС и акцизи, след което да се разпределят равни суми на калпак", коментира още Христова.

Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход.

Припомняме, че в неделя в Швейцария се проведе референдум за безусловния базов доход, на който населението масово отхвърли идеята.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
И сега като са пълни магазините, каккво??? Повече от половината хора седят и гледат витрините само. В нашето квартално магазинче като купя 1 македонка от 1.25 за кучето продавчката ми казва цената и ме пита дали ще я взема. Да не ви обяснявам, че бабите ходят на километър до центъра да си купят нещо щото е с 5 стотинки по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
Колеги, едно време на ББД му викаха комунизъм. Мисля, че вече имахме веднъж ББД и празни магазини. Пак ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
И сега Хром на Гугъл, представлява три шестици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
Чесмир
преди 7 години
И в последната си фаза, капитализмът ще се спаси с чип на ръката и главата, с образът на 666, като единствен възможен паричен инструмент - за покупка и продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
Чесмир
преди 7 години
GODO, доказа в този форум, че базовият доход е възможен, като се запази и държавните услуги. Но зад въвеждането на базов доход, се крие пълният неолиберализъм с отмяна на държавните услуги. Тоест взимат се акцизи, ДДС, и някакъв малък плосък данък. И тези вземания се дават само за базов доход, като държавата няма други ангажименти, или държавата от събраните данъци - 10% от тях издържа само армия и полиция. Магистрали, пътища тротоари, здраве, пенсии, всичко е частно. Разбира се, вече държавният дълг, ще е частен дълг. Държавата която няма да съществува, почти, няма да взима дълг за да финансира държавните услуги, а всеки ще взима заем за обучение, лечение и т. н. .. Сега от ДДС, плоският данък и акцизите, може да се взимат 30 милиарда лева, плюс потребление от заеми от банките - равно поне на потреблението от базовият доход и заплатите, и ще има кинти за базов доход..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
https://flipchartfairytales.wordpress.com/2014/04/10/more-freelancers-than-public-employees-is-that-really-a-good-thing/http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/09/griinspan-razhodite-za-smetka-na-deficita-sa-shema-za-konfis.1352844http://chetohche.blog.bg/***/2015/06/11/istinata-shte-vi-napravi-svobodni.1368133
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
Пазарните икономики надминаха по БВП и потребление социализът, защото частният им дълг без наличие на златен стандарт, мажеше да мине и 1000% от БВП. А 1000% от БВП, е 100% от собствеността на икономическите обекти. Какво като раздадеш на всяко семейство по 300 000 долара, и на всеки зает по 500 000 долара - като фирмен дълг. НЕ Е ЗЛЕ. И световната икономика им помагаше да превърнат тези долари в инвестиция, а ЕС да се завъртят повечето от тези пари в техният пазар. Тогава всеки нов долар в икономиката правеше почти долар БВП. разбира се, капитализмът е кърлеж върху пазарът - понеже големите инвеститори правят стоки и услуги но събират пари... и така намалят потреблението.. Освен това кредитът трябва да се връща и кредитният бум спира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Капитализмът има нужда от разширение. Глътна църковната собственост до преди 200г., после се разшири в Америка, после в Бившият соц., сега трябва да налапа и ДЪРЖАВАТА. .. Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. И ТРЯБВА РАЗШИРЕНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
GODO, доказа в този форум, че базовият доход е възможен, като се запази и държавните услуги. Но зад въвеждането на базов доход, се крие пълният неолиберализъм с отмяна на държавните услуги. Тоест взимат се акцизи, ДДС, и някакъв малък плосък данък. И тези вземания се дават само за базов доход, като държавата няма други ангажименти, или държавата от събраните данъци - 10% от тях издържа само армия и полиция. Магистрали, пътища тротоари, здраве, пенсии, всичко е частно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
''Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход'' - незнам тази неука ли е или някакъв вид психопатия ,социопатия или от всичко по-малко защото данните са : 2 500 000 бълг.граждани с доход под 296лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/което е нарушение на Констититуцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ПИСАХ ОТВОРЕНО ПИСМО - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още