IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Генчев: Слабата държава развива активността у хората

Следващото правителство трябва да търси начини за увеличаване събираемостта на данъците, препоръча архитектът

10:14 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Христо Генчев: Слабата държава развива активността у хората

Чрез увеличаване на събираемостта на данъците новият кабинет би могъл да си осигури средства за редица социални мерки като увеличаване на  майчинските, на пенсиите и други, коментира в предаването Денят ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR  архитект Христо Генчев. Той уточни, че проблемът с намирането на средства няма как да бъде решен с печатане на пари заради валутния борд. Според него едва ли Пламен Орешарски ще се впусне в прилагане на неизпълними програми, ако бъде избран за следващ министър-председател.

Архитект Христо Генчев коментира, че в редица сфери като образование, администрация, здравеопазване, събиране на данъци са необходими спешни реформи. Той обаче остава скептичен, че ще бъдат изпълнени  от следващото правителство.

Според него слабата държава може да бъде и полезна за едно общество, от гледна точка на това, че  „хората свикват да разчитат на себе си“. При една силна държава, каквато виждаме в Германия, например, не е изключено бъдещите поколения да имат поведенчески проблеми от типа на ниска мотивация и активност. При добра социална система е много по-лесно да се разчита на помощи от държавата, отколкото да се работи, поясни Генчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още