IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Нужна е "пълна прозрачност” на кредитните досиета в КТБ

Бившият правосъден министър атакува и промените в Закона за съдебната власт

10:38 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият правосъден министър и настоящ лидер на „Да, България” Христо Иванов призова за „пълна прозрачност” на кредитните досиета в КТБ, “защото не може да се има доверие нито на БНБ, нито на синдиците, нито на разследващите, че цялата информация ще излезе”.

„Има огромни празнини. Говори се за модела, но той не е обект на последователно разследване и обвинения”, подчерта той в интервю за bTV.

По думите му обвинението се фокусира само върху непосредствените извършители с опит те да останат единствените виновни, като се има предвид, че главният от тях отсъства от страната. 

“Дълбоко се съмнявам, че българското правителство има желание да го върне (б. ред. - Цветан Василев)”,  заяви Иванов. 

Трудно е да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ, каза още лидерът на „Да, България” в коментар на думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Преди дни тя коментира, че Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. „Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”, посочи тогава депутатът от ГЕРБ.

Според Иванов „Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че важен вид категория клиенти на банките са кредитополучателите”.  

Христо Иванов атакува и промените в Закона за съдебната власт, които дават възможност на членове на ВСС да заемат длъжности в съдебната система по свой избор.

„Това е поредният опит на тези, които са слушкали, да им се даде възможност да папкат и след края на мандатите, припомни бившият правосъден министър. "В края на мандата на миналия ВСС беше направен опит да им се даде такув бонус, тогава имаше вето, ГЕРБ аплодира президента за това, че е наложил вето на тогавашния опит, а сега внесоха същото.”

Той е категоричен, че идеята е, че тези хора получават възможност да заемат длъжности без конкурс.

“За всички останали в съдебната власт има такъв. Това е един жест, който показва на хората, които сега влизат във ВСС, че ако обслужват вярно статуквото, мълчат и гласуват както им се казва, за тях ще има грижа. Това е форма на политическа корупция, която не бива да бъде допусната”, смята лидерът на „Да, България”.

Той критикува и промените в НПК, които позволяват на прокуратурата, която по думите му води дълга война със Софийския градски съд, да отнеме от него делата за корупцията по високите етажи на властта и да ги концентрира в структури, които са в много по-голяма степен под влияние на лобито на Сотир Цацаров.

Иванов отбеляза, че Специализираният съд и прокуратура нито са по-бързи, нито са показали по-голяма ефективност и специализация.

„Това е абсолютно политическо решение, което обслужва интересите на статуквото в съдебната власт”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Как да приема за нормално това което сътвори ПРАВИТЕЛСТВОТО на Борисов?Бяха платени милиарди задължения на АКЦИОНЕРИТЕ на КТБ без държавата да получи насреща акции или активи на БАНКАТА.И САМО НА КТБ или и на една друга банка на ЦЕКО и ИВАЙЛО?Подобен на случая КТБ имаше и в Германия където правителството наля 10 млрд. евро в КОМЕРЦБАНК но получи насреща АКЦИИТЕ и КОНТРОЛНИЯ ПАКЕТ на банката.Защо това не се случи и у нас?ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ГАРАНТИРА ВЗЕМАНЕТО СИ С АКТИВИТЕ НА КТБЗащо държавата допусна ЦЕСИРАНЕ на ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ от КВЕСТОРИТЕ вземания от които се облажи един от нейните големи длъжници? В момента се продава един от активите на КТБ - ТЪРГОВСКА БАНКА ВИКТОРИЯ която при предобиването си имаше активи за 480 мил. лв. ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ УЧАСТВА С ЧАСТ ОТ ВЗЕМАНЕТО СИ КЪМ КТБ в придобиване на собствеността върху ТБ Виктория?Защо изобщо държавата и ПРАВИТЕЛСТВОТО на БОРИСОВ влезе в ЗАДЪЛЖЕНИЯ които не са негови, а на допусналата да се случи това БНБ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още