IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Ограничете безконтролността на главния прокурор

Проблемът е системен, смята бившият министър на правосъдието

18:11 | 13.12.15 г. 6
Христо Иванов: Ограничете безконтролността на главния прокурор

В хода на съдебната реформа трябва да бъде ограничена безконтролността на главния прокурор и да бъде реформирана прокуратурата, защото това е системен дефицит в системата. За това призова пред bTV Христо Иванов, който преди дни подаде оставка като министър на правосъдието, след като мнозинството в парламента не прие основен текст от промените в Конституцията.

Припомняме, че промените в Конституцията станаха причина за сътресения в управлението. ДСБ вече мина в опозиция, но останалите партии от Реформаторския блок остават в управлението. 

Христо Иванов се обърна към Сотир Цацаров да обясни за какво му е тази безконтролност. „За да разследва онези, които стоят зад политическата пирамида КТБ или за да не обяснява как тя беше съборена. За да са му развързани ръцете да разследва записите на г-жа Ченалова и г-жа Янева, или за да може, без да обяснява на никого, да се извади извън кръга на разследваните лица“, каза той.

Иванов допълни, че в парламента има внесени допълнителни предложения за изменения в Конституцията, които трябва да бъдат разгледани през януари. Той настоя промените да бъдат разгледани сериозно по отношение на главния прокурор.

По думите му въпросът не опирал до това кой е правосъдният министър и кой - първият обвинител.

„Аз не съм политик, дойдох като експерт и си тръгвам като експерт“, каза той. Иванов посъветва наследника си да постави на фокус въпроса дали в центъра на реформата ще е привеждането на съдебната власт в състояние да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Той уточни, че си тръгва в резултат на индивидуално решение след преценка дали би получил подкрепа за следващите стъпки от реформата. И допълни, че го е взел, след като видял как парламентът променя позицията си за първата стъпка от промените, както и заради превръщането на конфронтацията с Цацаров „във високопрофилен политически проблем“.

Винаги е интересно да наблюдаваш човек, който сам носи такава огромна власт, коментира той по адрес на главния прокурор.

Запитан дали зад него е имало политически и икономически лобита, той попита къде са били те, ако са стояли зад него.

По-рано днес Сотир Цацаров коментира пред БНР, че Прокуратурата е основната цел на съдебната реформа, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър.

По думите му именно този политически спектър се опитва да я преформатира според своите разбирания. "Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине", категоричен бе той.

Цацаров беше категоричен, че не се чувства толкова властен човек в държавата. Главният прокурор коментира, че фигурата на властния човек в момента е нужна на дискусията за съдебната реформа, тъй като тя в момента се води тихо и задкулисно.

"Необходимо е да има виновник. Необходимо им е оправдание за всичко онова, което се случва", заяви той и отсече, че правомощията на главния прокурор и прокуратурата са ясни.

Трябва да се търси максимален консенсус по правосъдната реформа, коментира днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус”.

"Правосъдната система е нещо консервативно и трудно може да се случи с резки движения, може да бъде изведнъж реформирано. Стъпките, които предприехме с промяната на Конституцията и се надяваме в сряда да бъдат потвърдени, са доста важни”, заяви Борисов.

Той определи прокурорската квота като ябълката на раздора. „Дали е шест на пет или пет на шест, ако приемем, че тяхното е правилно, те искат политическите партии да контролират прокурора, което влиза в колизия с основния закон, че е независима съдебната система. Щях да се съглася с това и първия път се съгласих, но когато вече това прерасна да сложим още един прокурор, който обаче да е абсолютно независим от никого. Да, де, но ще го сложим ние и реформаторите, трябва ли образно казано, половината партии в България да имаме един прокурор, другата половина да имаме друг прокурор. И заместник-главен прокурор, но абсолютно независим от никого, го прави абсолютно безконтролен. Към единия искаме контрол, към другия без контрол”, коментира Борисов и попита кое ще е това лице, което ще бъде неограничено овластен.

„Като се огледам, не мога да намеря в България за себе си човек, на който да му кажа, че тази власт, която му се дава, съм сигурен, че ще управлява през годините прозрачно, честно и без да се поддаде от властта”, заяви Бойко Борисов и обясни, че президентът се контролира през импийчмънт, премиерът от парламента, министрите ходят на парламентарен контрол, а депутатите се контролират от своите партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Темата касаеше влиянието на хомосексуализма в съвременното общество.А тук явно *** си падат по педерастките номера , когато няма какво да кажат.А пък за Маранди , Анди 11 , Импотех и т.н...за евентуалните проблеми на Амстердам...сещайте се сами ! Всичко хубаво на колегите...дърво за останалите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Радостта на ***...тебе нема да те баннат никога , щото си кух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
The Big One
преди 8 години
Бан-ове и е6ан-ове за Катюшките в тоя сайт тря'а, мухахахахахахахахаххаЯж Путьовата катюшка красное ***, явно е че той ви превръща в гейове от разстояние, мухахахахахахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Хаха ...някой се е обидил...обратни има ли бе Инвестора...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
You have been banned for the following reason:***!!! Пуска теми за *** в инвеститорски форум. Предупреждения от години за какво ли не. Стига вече!Date the ban will be lifted: Никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Христо Иванов е Дон Кихот...то в един форум на Инвестора модерацията като ужилена тръгна да затваря устата на несъгласните с "партийната" линия , пък какво остава за прокуратурата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още