IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България"

Заради лоши изборни резултати оставки дадоха и Кристиан Вигенин като председател на щаба на БСП и ръководството на ВМРО

14:55 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов подава оставка, обяви самият той във видео във Facebook.

Отива си и изпълнителният съвет на партията.

Старото ръководство ще продължи да изпълнява функциите си до избор на ново. Във вторник ще бъде свикан национален съвет на партията, който ще насрочи национална конференция за избор на нови лидери.

Решението на Иванов е заради изборния резултат, който накърнява способността на „Да, България“ да изпълнява мисията, с която се е натоварила, по негови думи.

При над 75% обработени протоколи обединението „Демократична България“, част от което е партията му „Да, България“, получава 5,92% от гласовете, като пада до шесто място. 

На изборите на 11 юли „Демократична България“ беше четвърта политическа сила с над 12% от гласовете.

Иванов призна в изказването си, че резултатът е лош и това ще изисква промяна в представителството на партията и нейния курс. „Вероятно сме разочаровали много избиратели, но никой друг не си постави за цел да представлява демократичната общност“, коментира той.

Според него съвместяването на парламентарна с президентска кампания, посланията, организационното състояние на „Да, България“, съставът на листите са повлияли на изборния резултат. Той посочи, че проектът „Демократична България“ трябва да бъде запазен, защото е инструмент на демократичната общност.

Резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност, написа във Facebook председателят на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той добавя, че след съгласуване с националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите ще свика Национално събрание на формацията за избор на председател и национално ръководство.

Кристиан Вигенин подаде оставка като председател на Националния предизборен щаб на БСП заради славия резултат на изборите вчера. „Не постигнахме целите си. Оттеглям се като председател на Националния предизборен щаб. Благодаря на колегите от щаба, работиха усърдно и сърцато, към тях не бива да има никакъв упрек!“, написа той във Facebook. Той допълва, че ще сподели своя анализ на ситуацията първо на партийните форуми, които предстоят.

Ръководството на ВМРО също подава оставка след проведените в неделя парламентарни и президентски избори. „След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка и да свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. Това се съобщава в пост във Facebook профила на партията.

Конгресът ще трябва да вземе решения за бъдещето на ВМРО и да избере ново ръководство.

„Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко“, пишат още ръководството на ВМРО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още