IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Увеличените правомощия на прокуратурата не са добре мотивирани

Предложението е кризисен ПР, свързан със сделките за БТК, смята правосъдният министър

11:37 | 09.04.15 г.
Христо Иванов: Увеличените правомощия на прокуратурата не са добре мотивирани

От години има съгласие, че правомощията на прокуратурата трябва да се фокусират в наказателния процес, да има капацитет да преследва престъпността и да повдига обвинения, коментира в ефира на bTV правосъдният министър Христо Иванов по повод депутатската инициатива прокуратурата да може да спира сделки за 48 часа.

Според Иванов това предложение означава само допълнителни правомощия за прокуратурата и не е достатъчно мотивирано. „Надявам се, че тя ще отпадне“, допълни още той.

Правосъдният министър обаче припомни, че идеята идва от депутатите, не е съгласувана с Министерството на правосъдието и парламентът може да я подкрепи. Иванов беше категоричен, че не е и необходимо депутатите да съгласуват своите идеи с изпълнителната власт.

Иванов определи предложението като „кризисен ПР“, а не толкова като ясно мотивирана идея. Причината за това са сделките с БТК и другите компании, продадени за едно евро, смята министърът. Той обаче посочи, че дори и при наличие на подобно законодателство, сделките не биха могли да бъдат спрени, защото са сключени в друга държава.

Министърът посочи, че има множество варианти за защита на интересите на държавата при подобни сделки в различните страни по света – блокиране, разрешителни режими и т.н., но е важно да се помисли „какво искаме да направим и тогава да мислим кой трябва да го направи“.

„Имаше едно избързване, което аз не можах да разбера от каква гледна точка се бърза толкова. Според мен е важно да има по-спокоен дебат оттук нататък“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още