Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Христос Кацанис: Да не забравяме уроците от миналото

Предизвикателството пред банковата система е да спазва дисциплина и да има сътрудничество между централните банки, посочи докторът на икономическите науки

гледано: 2351   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

За да се управлява успешно една банка трябва да има много строги правила, много регулирана дейност и да се уважават надзорните инстанции. Банките вече са много по-консервативни, отколкото бяха преди години.

Това коментира финансовият консултант Христос Кацанис, доктор на икономическите науки, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Кацианис сподели, че за него е било невероятно предизвикателство да попадне в България. Гръцките предприемачи искали да отворят пътя си към България, като търсели човек, който желае да се премести тук и да разбира от банки, а той бил силно привлечен от България и културата ни.

„Първата стъпка беше да намерим още един директор, български и заедно работехме над това да привлечем нови хора за работа в банковия сектор за Банка Хиос, която беше с първия клон на чуждестранна банка в България. Заедно с първият клон на чуждестранна банка в България направихме много добър екип. Много от тези млади хора сега са на много важни позиции в банковата система“, посочи Христос Кацанис, който беше изпълнителен директор в ОББ.

Докторът на икономическите науки коментира още, че след 1997 г. нещата в този сектор са доста по-спокойни. Преди години с преспективата за влизане в ЕС са започнали да идват много чужденци – сериозни фирми и сериозни банки. По думите му това е повдигнало нивото и атмосферата е станала много по-стабилна.

„Според мен най-голямото предизвикателство пред банковата система е, че трябва да има много силна дисциплина и да има много силно сътрудничество между централните банки и всички други инстанции, които наблюдават капиталовите пазари“, смята финансистът.

Кацанис е на мнение, че най-важното във взаимоотношенията е „да се опитваш да разбереш другите, да развиваш добри отношения с колегите и винаги, когато някой от твоите подчинени направи нещо добро да показваш, че той го свършил, а не ти“.

„Важно е да създадеш екипи, в които всеки се чувства добре и има своя принос и го уважават за това, което прави“ , разкри кои са най-ценните уроци, които е научил банкерът на мениджърската си позиция.

Какви интереси има банкерът извън финансовия свят? Как се създава българската корпоративна култура? Какво е мнението на Христос Кацанис за българските предприемачи? Какви са уроците от кризата? Каква роля може да играе България на Балканския полуостров? Какво ще напише в мемоарите си банкерът?

Подробности от разговора вижте във видеото.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали