IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков: Минималната заплата може да бъде 400 лева

Трябва да се въведат правила за формирането й, а не политиците да я определят, смята социалният министър

09:33 | 28.08.14 г. 6
Христосков: Минималната заплата може да бъде 400 лева

В момента минималната работна заплата в страната спокойно може да бъде 400 лева, без това да доведе до сътресения за икономиката. Това каза министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в интервю за bTV.

Той смята, че минималното възнаграждение трябва да нараства, защото по думите му доходите в България са смешни.

„Естествено, че трябва минималната работна заплата да се увеличава при тези смешни доходи. Докога ще се насърчава от работодателите плащането под масата”, попита министърът.

Според Христосков не е нормално работодателите постоянно да повтарят, че ако минималната заплата се увеличи, това ще доведе до понижаване на заетостта и разширяване на сивия сектор. Резултатите от повишението на минималната заплата в последните години не показват това, каза министърът. И допълни, че борбата със сивия сектор е работа на Агенцията по приходите.

Йордан Христосков отново повтори, че е привърженик на това минималното възнаграждение да нараства по определени правила във връзка с производителността на труда, издръжката на живота, линията на бедност. „Трябва да има някакви правила, а не политиците да определят минималната заплата”, категоричен е той. 

По темата за увеличението на осигурителните вноски вицепремиерът каза, че това е "слух без основание”. Той обясни, че става въпрос за направени разчети от Националния осигурителен институт по настояване на министъра на труда за това с колко би трябвало да се увеличат осигуровките, за да се постигне баланс на приходи и разходи в системата на общественото осигуряване. Разчетите на НОИ са показали необходимост от увеличение със 7,7 процентни пункта. Министърът побърза да уточни, че „никога никой не е мислил, че това ще бъде увеличението” и то ще бъде направено веднага. „Работодателите нададоха този вой, излишен смешен плач”, посочи Христосков. 

Той коментира, че евентуално биха постъпили предложения за увеличение на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта за Фонд „Пенсии” и Фонд „Безработица”.

Той подчерта, че е помолил социалните партньори по браншове да постигнат споразумения за минималните прагове за 2015 година, за да не се стига до административно увеличение от страна на министъра. „Няма по-хубаво от постигането на споразумение, това е най-демократичният начин, защото в последните години се наблюдава тенденция за умишлено непостигане на съгласие”, каза министърът.

Христосков допълни, че вече трета година умишлено не се постига съгласие, за да останат старите приходи в определени сектори. Той обаче уточни, че точно в тях производителността на труда се увеличава. И даде пример с производството на тютюневи изделия, където само за една година производителността на труда е нараснала с 33 процента.

„Умишленото задържане на праговете води до това да се дискредитира договарянето”, каза министърът на труда.

Относно обсъждането на нарастването на пенсионната възраст той каза, че решението ще е на Консултативния съвет по осигурителната система. Христосков отново заяви позицията си, че е „за” автоматични механизми, или увеличение, съобразено с нарастване на продължителността на живота. Той обаче разкри, че нарастването на възрастта за пенсиониране няма да е с една година, както се предлагаше, или с четири месеца, а с толкова, колкото покаже статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 38 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Слушай, христосков - не ни прави на луди- целта ви е не хората да имат по-високи доходи, но да им дерете кожичките с повече осигуровки и данъци.И колко ще вдигате пенсионната възраст, само и само за да могат лицата от ромов произход да се пенсионират още от раждането си, живеейки цял живот на гърба на работещите хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Христосков: Минималната заплата може да бъде 400 лева.Тони: Минималната пенсия може да бъде 400 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Абсолютно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
vkolev
преди 9 години
Точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 2
albobo76
преди 9 години
Започна се с предизборните обещания. След изборите те ще бъдат "забравени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 6
Борса
преди 9 години
Христосков да отиде в произволно избран малък град и да види има ли или няма сива икономика и дали вдигането на МРЗ не я увеличава. На чужд гръб и 100 тояги са малко. Особено ако си държавна кабинента креатура, която не е изкарала 1 лв. с труд през живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още