IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Банковата консолидация в България е отзвук на световните процеси

Доверието в българската банкова система никога не си е отивало, твърди финансистът

10:19 | 03.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Консолидацията на банки в България трябва да се разбира като отзвук на обединението на банковите централи по света. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод изказването на управителя на БНБ Димитър Радев за предстояща консолидация на банковия сектор в България.

Финансистът посочи, че консолидацията не е генерирана на българиския пазар, а се има предвид  обединение на банки у нас като отзвук на обединението на банковите централи по света, предимно на гръцките банки, посочи Хърсев.

Хърсев не очаква отрицателни лихви по депозитите в България. По отделни кредитни продукти даже се забелязва увеличаване на лихвения процент, което вероятно е свързано с възстановяването на кредитирането след стрес тестовете, отчете той. 

Относно изказването на Радев за възвърналото се доверие в банките в България след стрес тестовете Хърсев каза, че доверието в българската банкова система никога не си е отивало. „Дори и през 2014 година не е имало намаление на доверието, измерено по най-важния индикатор - размера на депозитите”, посочи финансистът. 

Епизоди като КТБ има и в най-голямата и развита икономика в света, допълни той и каза, че  Lehman Brothers „също беше четвъртата по големина банка в САЩ, чието падение обаче отключи световната финансова криза”.

Моделът на КТБ по никакъв начин не е представителен за българската банкова система, каза още Хърсев. Той посочи, че тази банка е станала жертва на външни фактори. „Ако отворите петъчния меморандум на президента на борда на Deutsche Bank Джон Крайън по повод атаките, които неговата финансова институция, флагман на Европа изпитва, ще решите,че е написано преди две години от Цветан Василев”, каза финансистът.

„Колкото по-бързо, толкова по-добре”, каза Хърсев в коментар за влизането на България в еврозоната. Според него страната ни е „очевидно готова” за приемане на еврото. Хърсев напомни, че еврото вече активно се използва като валута у нас – и за спестявания и за покупка на имоти, а много кредити също се договарят в евро.

„Нямаме шанс да се възползваме от предимствата на еврозоната, без да членуваме в нея”, каза още Хърсев.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
"Моделът на КТБ по никакъв начин не е представителен за българската банкова система, каза още Хърсев. Той посочи, че тази банка е станала жертва на външни фактори.Поправете ме ако греша, но тези външни фактори много интересни се оказаха, при положение, че дори разследващите казаха, че е било пълно с кофти практики и умишлено са финансирали "избрани фирми" без обезпечение.Почвам да се чудя Хърсев за кой отбор играе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още