Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хърсев: Мярката 60/40 трябва да помага само на засегнатите от кризата

Грешка е диференцирането на някои ставки по ДДС, посочи финансистът

гледано: 1797   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Мярката 60/40 трябва да помага само на тези, които са засегнати от кризата. Данък добавена стойност не трябва да се пипа, а диференцирането на някои ставки е грешка. Това мнение изрази в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът доц. Емил Хърсев.
Още по темата

Според него ефективността на такива мерки е изключително ниска и не постига целите си и в подкрепа даде пример с европейски изследвания. По думите му ефективността на такива мерки е изключително ниска – над 90% от тези облекчения и изключения не постигат целите си, погледнато в ретроспекция от десет години назад.

„Сигурно има спорове в коалицията относно бюджета, след като не е обявен от Министерството на финансите. В България бюджет има и този бюджет се изпълнява всеки ден. Нямаме закон за бюджета. Това създава една ситуация на относителен дискомфорт на правителството да се разпорежда в структурата на разходите“, коментира Хърсев и посочи като „странни“ сигналите на  управляващата коалиция, че се гласи да актуализира нещо, което не е приела.

Той отбеляза, че ще е добре проектът да е направен така, че „да подлежи на изпълнение до края на годината“. Хърсев посочи, че не му е позната идеологията на коалицията, тъй като не е предложила национален план, за да се види как всички инвестиционни намерения и обещания ще бъдат описани като цифри.

Що се отнася до програмирането на бюджета, финансистът отбеляза, че в момента инвестициите се правят по-автономно.

Още по темата

Хърсев смята, че разпределението на бюджетните пари е политическо решение, но мерките могат да имат косвено въздействие. „Не знаем как ще се потребява и кой ще потребява от общата хазна – проблемът е социален“, каза той и подчерта, че за икономиката е важно откъде ще се съберат тези приходи и какви ще се финансовите облекчения, които още не са известни.  

"Увеличението се чувства в самото начало, след това пазарът изравнява цените и ефектът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко публични приходи. По-скоро трябва да се мисли за баланс между приходите и разходите и ефективността на държавните разходи. Един въпрос, който не забелязвам да се поставя", заяви доц. Хърсев.

Той прогнозира, че на държавата няма ѝ да се размине без вземане на заеми, както се случва в другите европейски страни. Въпросът според него е да се оптимизира задлъжнялостта и да не се прехвърля тежест на бъдещите поколения.

Финансистът е категоричен, че мораториумът върху цената на енергоносителите е отказ и отлагане на решение.

„Решението предстои. Да, такова отлагане се предприема, защото се очаква в бъдеще цените да се нормализират и този шок да не е толкова голям. Всички прогнози са такива – след края на зимния сезон пазарът на енергоносителите да се нормализира и цените да спаднат обратно на нивото преди това рязко поскъпване от началото на зимата. Дано да е така, ама надали", коментира още доц. Хърсев.

Как се отразява на потребителите инфлацията? 

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
novata_ikonomika до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"бъдещите поколения" ще са изтънели с още 1 милиона на преброяването 2031 г. Та не ми е ясно кой ще ги връща тия дългове
0
 
0
 
4
novata_ikonomika до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
1.Той прогнозира, 2.че на държавата няма
0
 
0
 
3
novata_ikonomika до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Той прогнозира, че на държавата няма
0
 
0
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Той прогнозира, че на държавата няма
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ало Емиле, ало зетьо на Пенчо КуБадински! От онези времена ли свикна да се смяташ за финансов капацитет? Не си. И се поддаваш много на нечии влияния.А иначе се изказваш ИЗТЕЖКО.Ти май НИКОГА не пожела да прочетеш, че ДДС на някои продукти в страните на Запад от нас в ЕС са силно диференцирани от МНОГО години. И управляващите си имат аргументи за това. Прочети за хляба в любимата си Германия, за книги и лекарства в Ирландия и т.н. Българите стигнаха до там да ходят в съседни страни за лекарства. СТИГА спекулации и игрички. Само в най-бедна България да не се диференцира ДДС. Разбирах го Борисов - трудно се смятал различен ДДс, казваше той, така било по-просто. Вярно, трудно им е на мутрите (тноите приятели) еднокнижници. НО ТИ ЗАЩО. Има и други дразнещи неща във "философията ти", която си прокарваш във вестник "Сега".

Още от Икономика и политика
Отличиха най-добрите застрахователни и пенсионноосигурителни компании за 2021 г.