IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка в БАБХ

Проверяват се договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години

15:42 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров по време на брифинг в Специализирания съд. Той уточни, че инспекцията е възложена от спецпрокуратурата след разпореждането на главния прокурор. Освен това разследващите са изискали и документи по сключени договори с БАБХ.  

Преди седмциа главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверката на агенцията по храните, след като данни за злоупотреби бяха публикувани в журналистическо разследване. Става дума за филма на Генка Шикерова „Война на трупове“, свързан със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Според разследването те са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете.

В хода на разследването от Агенцията по безопасност на храните ще бъдат изискани конкретно договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още