IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Димитър Греков се обяви за минимални изкупни цени на тютюна

Трябва да има регистър и на производителите, и на изкупвачите, каза агроминистърът

16:16 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Димитър Греков се обяви за минимални изкупни цени на тютюна

Трябва да има регулация при изкупуването на тютюна, която да включва минимални изкупни цени и начален и краен срок за изкупуване на продукцията. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков пред Дарик радио.

Припомняме, че вчера тютюнопроизводители протестираха, а от ДПС заявиха, че трябва да се промени Законът за тютюна, като се създаде регистър на фирмите изкупвачи, а те да бъдат задължени с краен срок за кампанията, както и в процеса  на изкупуване да се включат държавни експерти оценители. Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че може да бъде обсъден въпросът за минимални изкупни цени на тютюна.

Греков съобщи още, че изкупвачите на тютюн в България на срещи с бранша през последните месеци обещали, че до края на февруари изкупуването на продукцията ще приключи, а цените няма да са по-ниски от миналогодишните. На въпрос защо обаче се оказва, че цените са по-ниски, Греков каза, че е възможно в хода на кампанията цените да се повишат, защото първо се изкупува продукцията  с риск от влошаване на качеството.

Предвиждат се законови промени, свързани със създаването на регистър на тютюнопроизводителите. Те варират като брой през годините, а това създава трудности за търговците. Искаме да знаем и колко фирми ще изкупуват тютюн през 2014 г., също и да има точна оценка на качеството на продукцията, затова ще работим по тези направления, обясни Греков.

По повод коментарите, че тютюнът в Гърция се изкупува на по-високи цени, Греков каза, че „нашият ориенталски тютюн е есенцията на хубавите цигари и заслужава да бъде оценен с по-висока стойност“.

Министърът декларира, че държавата няма да се меси на свободния пазар, но вложеният труд на производителите трябва да бъде оценен по достойнство.

Греков съобщи още, че е възможно пред земеделската комисия в парламента да бъде предложено създаването на агенция, която да комасира земята, но първо по въпроса трябва да се произнесе политическият кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още