IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И документите с електронен подпис ще се считат за счетоводни

Подписът на съставителя на документите ще се замени с "идентификатор", предвиждат проектопромени

14:48 | 18.09.13 г.
И документите с електронен подпис ще се считат за счетоводни

Електронните документи, за които е бил използван електронен подпис, също ще бъдат признавани за счетоводни документи. Това ще бъде въведено с последните промени в закона за счетоводството, обвени за обществено обсъждане от Министерство на финансите. Те предвиждат да се признават за счетоводни документи тези, които са съставени при спазване на изискванията на закона за електронния документ и електронния подпис.

По-рано днес финансовото министерство обяви пакет от промени в данъчните закони, в допълнение към вече известните проекти, които засягат промяната в единната сметка, въвеждането на режим на касово отчитане, обратното начисляване на ДДС и увеличаването на акцизите.

Предлаганите промени, отнасящи се само за счетоводни документи, засягащи дейността на предприятието и създадени за вътрешно ползване, предвиждат подписът на съставителя на документите при използване на автоматизирани информационни системи да се замени с така наречения "идентификатор".

Идентификаторът представлява кодиране на информацията за съставителя на документа и го идентифицира по неоспорим начин, като освобождава предприятията от регистриране на електронни подписи за целия си персонал при работа с автоматизирани управленски и счетоводни системи.

В момента съществува изискване първичният счетоводен документ, засягащ само дейността на предприятието, да съдържа име, фамилия и подпис на съставителя.

Това създава неудобство за предприятията, които трябва да изготвят документи на хартиен носител с подпис на лицето, което го е съставило, както и предпоставки за погрешни изводи от контролиращи органи за липса на задължителни реквизити и документална обоснованост на документи, създадени, предадени и съхранени в електронен вид.

Предлаганите промени се налагат поради развитието на информационните технологии, все по-честото прилагане на интегрирани информационни системи за управление и софтуерни продукти за счетоводно отчитане.

Фактор е и географската отдалеченост на клонове, филиали и дъщерни дружества, и неосъвременените разпоредби на действащия Закон за счетоводството. Промените, които се предвиждат в законопроекта няма да доведат до допълнителни финансови тежести за лицата.

Не са необходими допълнителни бюджетни средства за реализацията на промените, уточняват от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още