IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И фирмите без дейност подават данъчна декларация

Над 70 хил. са декларациите за облагане на доходите на физическите лица, подадени в цялата страна от началото на годината до сега, съобщават от НАП

10:21 | 07.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И фирмите без дейност подават годишна данъчна декларация, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

Компаниите попълват отделен формуляр - образец 1010а, в който декларират, че за предишната година не са имали дейност по смисъла на Закона за счетоводството. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Срокът за подаване на декларациите е 31 март. 

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата. 

Над 70 хил. са декларациите за облагане на доходите на физическите лица, подадени в цялата страна от началото на годината до сега, съобщават още от НАП. От тях близо 28 500 са подадени по интернет - с електронен подпис или ПИК (персонален идентификационен номер)

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още