IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Йотова: Правителството е обещало изграждането на още три бежански центъра*

България не е поемала ангажимент за нови центрове - при кризисна ситуация ще има центрове с палатки по границата, каза евродепутатът Емил Радев

09:56 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Правителството е обещало изграждането на още три бежански центъра и трансформацията на един транзитен център, заяви новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова в ефира на bTV. Срещу тези ангажименти страната ни ще получи 160 млн. евро, поясни тя.

Йотова обаче показа официален отговор от Европейската комисия, според който всъщност отпуснатите средства за България ще бъдат не 160 млн. евро, а 112 млн. евро, от които 10% ще бъдат национално съфинансиране. По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и техника, но 19 млн. евро са специално за центровете.

В петък (2 декември) по време на парламентарния контрол вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова отговори на въпрос, свързан с тази европейска помощ и Шенгенското пространство. Според вицепремиерът средствата от ЕС са насочени изцяло за подобряване на сигурността и охраната на българската граница.

Йотова се опасява, че "във всеки момент може да се повтори Харманли", а следващото правителство ще бъде изправено пред ангажименти, които страната е поела, но не може да изпълни.

Тя беше категорична, че БСП "не се заиграват със страховете на хората" и критикува факта, че темата за бежанците не е била повдигната по време на последния Консултатитев съвет за национална сигурност.

Вицепремиерът също се обяви за предсрочни избори, коментирайки, че нов кабинет в настоящия парламент ще бъде агония.

Европейският депутат от ГЕРБ Емил Радев коментира по въпроса с новите бежански лагери, че отговорът на ЕК е коректен, но въпросът на Йотова е зададен през септември. Пред "Фокус" той посочи, че новоизбраният вицепрезидент е попитала конкретно ЕК дали България е поела ангажимент за национално съфинансиране по проекти, които ще бъдат финансирани с тези средства. 

Тогава е било решено страната ни да получи 108 млн. евро - от фонд „Вътрешна сигурност“ – 72,2 млн. и останалите от фонд „Убежища, миграция и интеграция“. Парите от фонда за убежища не могат да бъдат използвани за охрана на границите, уточни Радев.

Те обаче няма да бъдат използвани за нови лагери, а за финансиране на доброволната реадмисия на мигранти - всеки, който поиска доброволно да напусне ЕС получева еднократна помощ от около 1000 евро, както и за кризисни центрове - с палатки и фургони, около границата при засилване на миграционния натиск. 

По-късно от ЕК са потвърдили, че България ще получи цялата обещана сума за намаляване на бежанския натиск в размер на 160 млн. евро, а не само получените досега 108 млн. евро, каза още Радев.

* Статията е актуализирана с мнението на Емил Радев по темата за нови бежански центрове

Развитието на бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още