IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И кметовете по места ще сертифицират инвеститорите

Поемането на осигуровките за крупни проекти е поредната законова промяна, която се очаква да увеличи притока на капитали в икономиката

16:42 | 06.08.12 г.
<p>
	<em>Малките населени места разчитат не само на инвестиции в шивашката индустрия </em>&nbsp; &nbsp; Снимка:БТА</p>

Малките населени места разчитат не само на инвестиции в шивашката индустрия     Снимка:БТА

Освен агенцията за инвестиции и кметовете по места ще имат право да издават сертификати за инвеститори, които  реализират проекти, важни за икономиката на съответните региони. Това гласят представените за обществено обсъждане промени в Закона за насърчаване на инвестициите, по които министерството на икономиката ще събира мнения до 21 август, съобщиха от ведомството.

Самият министър на икономиката Делян Добрев се похвали с последния вариант за законови промени, които залагат нови насърчения за привличането на български и чужди капитали в икономиката на страната.

В интервю за националното радио Добрев обяви, че измененията предвиждат осигураване на бюджетни средства, с които да се поемат част от осигуровките на работодатели, които разкриват нови работни места чрез създаване на  високотехнологични компании или чрез разкриване на бизнес в необлагодетелствани региони.

Преференцията ще се прилага и за двата типа инвеститори А и В, чиито проекти надхвърлят 30 млн. лв. или 10 млн. лв., като приоритетно осигуровките ще се поемат за компании, които разкриват голям брой работни места, особено в слаборазвити региони от страната.

С промените се дават и по-широки права на кметовете, които сами ще предлагат на местните общински съвети дали да се дават сертификати на инвеститори, които развиват бизнеса в съответната община.

Това предложение е включено в промените по настояване на местните общности и е част от идеята за децентрализирането на административната дейност, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Борислав Стефанов.

Инвестиционните проекти с общинско значение са за инвеститори от клас В, които изпълняват проекти от почти всички сфери на икономиката с изключение на фирмите с приватизационни или концесионни договори, гласят промените.

Преференциите за сертифицираните от кметовете инвеститори са като при големите инвеститори, за които общинската администрация ще осигурява бързо издаване на съответните разрешителни.

Мениджърите ще бъдат улеснени и в търговете за наемане или покупка на земя в съответната община, ако за същия имот няма друг кандидат, сертифициран като инвеститор клас А или В.

Редът и условията, по които кметствата ще издават съответните сертификати, ще бъдат регламентирани с наредба, одобрена от местните общински съвети, гласи проектът.

Контролът по изпълнението на инвестиционните проекти ще се извършва от общинските съвети, така както на национално ниво тези инспекции ще се правят от министерствата на икономиката, труда и социалната политика, както и от финансовата инспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още