IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КРИБ е против увеличението на осигурителните вноски

Почти половината от анкетираните фирми може да освободят работници, ако бъде увеличен размерът на осигуровките, сочи анкета на организацията

10:32 | 22.01.15 г.
И КРИБ е против увеличението на осигурителните вноски

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) не одобрява повишаването на размера на осигурителните вноски, каквото предложи социалният министър Ивайло Калфин в пакета от промени по пенсионната реформа. Това е показала блиц анкета сред членовете на работодателската организация, проведена от 19 до 21 януари 2015 г., съобщават от КРИБ.

От Асоциацията на индустриалния капитал също се обявиха против предложеното увеличение на осигуровките.

75 на сто от фирмите от организацията считат, че държавата трябва първо да започне коректно да внася своите задължения по вноските на социално и здравно осигуряване на учащи, студенти, военнослужещи, държавни служители и други групи, за които е осигурител, и едва след това да предприеме увеличаване на вноските от страна на бизнеса.

Преобладаващата част от отговорилите - 86%, считат, че държавата следва първо да събере осигурителните вноски от некоректните работодатели, които не ги внасят или ги внасят на занижена основа, а 13% от компаниите са дали отрицателен отговор.

Почти половината от отговорилите - 48,6%, са категорични, че ще освободят работници и служители, ако бъде увеличен размерът на осигурителните вноски и съответно разходите за труд. Според други, ако не веднага, то на по-късен етап ще се случи, а според трети това ще зависи от размeра на увеличението. Според 32,6% от отговорилите до освобождаване на служители няма да се стигне.

Близо сто процента – 97,3% от отговорилите, считат, че според тях работниците и служителите в техните фирми не подкрепят увеличаването на размера на осигурителните вноски и респективно на тяхната част от плащането на осигурителните вноски, тъй като те и сега са приемани от работниците за твърде високи.
 
Повечето участници – 64,9%, биха участвали в инициативата на КРИБ „Осигурителен барометър”, която ще предоставя обобщена информация на сайта на КРИБ за ежедневния брой освободени работници и служители от компании - членове на КРИБ поради евентуалното увеличение на размера на осигурителните вноски.
 
Голяма част от респондентите – 62%, категорично не биха гласували на предстоящи избори за партия, която планира да увеличи размера на осигурителните вноски. Повечето от респондентите (56,7%) предполагат, че техни работници и служители не биха гласували за такава партия, а 40,5% не могат да преценят как биха гласували служителите и работниците им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още