IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Лингорски: Стабилната банкова система отслаби пандемичния шок в икономиката

В дългосрочен план продуктивността на фирмите ще е фактор на растеж и развитие, прогнозира главният икономист на Българската банка за развитие

19:38 | 14.01.22 г. 1
И. Лингорски: Стабилната банкова система отслаби пандемичния шок в икономиката

Той напомни, че банковата система е добре капитализирана, високо ликвидна, много устойчива, с отлични финансови резултати с роля освен във възстановяването, но и в икономическото развитие на страната. Според него икономическото забавяне в България беше по-малко спрямо предпандемичните нива, но очаква, че и растежът след шока ще бъде по-малък.

Лингорски посочи, че през тази година икономиката ще излезе от пандемичната и ще влезе в ендемична ситуация, а възстановяването ще премине към развитие. Икономистът смята, че европейските икономики ще достигат предпандемичните нива през първата половина на годината. Пазарът на труда също се възстановява бързо в Западна Европа, а в България дори е практически възстановен по отношение на количествените стойности, като според Лингорски недостигът се оказва по-скоро възпиращ.

По думите му обаче голямото негативно структурно наследство от пандемията остава рязкото нарушаване на веригите на доставки и тяхната невъзможност да се възстановят бързо.

Илия Лингорски напомни, че кризата предизвика големи промени на пазара на труда и в поведението на потребителите, а за малките и средни предприятия предизвикателството беше въвеждането на нови технологии, които да ги направят конкурентоспособни. „В дългосрочен план с навлизането на автоматизацията производителността на труда ще има все по-малка тежест като фактор на растеж и развитие, а продуктивността на фирмите ще бъде по-важна“, коментира икономистът.

В анализа си Лингорски напомни, че след миналата финансова криза общият брой чужди инвестиции в България продължава да спада, като това се отнася и за тези, които насърчават иновациите при създаването на допълнителна стойност. „Обръщането на тази тенденция трябва да стане приоритет“, настоява икономистът.

Той вижда като изход от кризата предоставяне на необходимия инструментариум за достъп до ликвидност най вече за малкия и средния бизнес и подчерта, че в това е мисията на ББР. Лингорски съобщи, че банката е лансирала идеята за създаването на втори инвестиционен фонд към инициативата "Три морета", който да е насочен към иновации, високи технологии и подкрепа на иновативния сектор "там където има пазарна липса".

„Заедно с Европейския инвестиционен фонд и частния сектор новият фонд ще се стреми да компенсира липсата на интерес от големите рискови капитали в региона и ще подпомага преминаването към по-голям мащаб на бизнеси в сектори с основни технологии и енергийна трансформация“, обяви Лингорски. 

По какъв начин Българската банка за развитие се включва в икономическото развитие? Как ще се променят индустрията и селското стопанство? Има ли реален риск от стагфлация?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Frosty
преди 2 години
- Женя! - Шам-пан-ското!!!- Няма го.- Как така го няма?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още