Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И на предсрочните избори ще можем да гласуваме с изтекла лична карта

Сделка за машините за гласуване по всяка вероятност ще има, обявиха от ЦИК

И на предсрочните избори ще можем да гласуваме с изтекла лична карта

Снимка: БГНЕС

Гласоподавателите с изтекли лични документи след 13 март 2020 г. ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това стана ясно от днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това правило бе в сила и за предишния вот на 4 април.

Гласуването с изтекла лична карта е възможно заради текстовете в Закона за извънредните мерки, които позволяват при избори през 2021 година гражданите да дадат своя вот с изтекли документи  - лична карта или паспорт. За целта няма нужда те да представят пред секционните изборни комисии удостоверение от МВР, че са в процедура по смяна на документа.

Искането на Севинч Солакова от ДПС правилото да важи и за онези българи в чужбина, чиито документи са изтекли и преди 13 март обаче бе отхвърлено с мотивът, че тогава не е имало извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. 

Още по темата

По време на заседанието бе обсъдено и на частичния местен вот на 27 юни в около 58 секции да бъдат сложени по две машини, с което общият брой на секциите с устройства ще е 128. На 27 юни 8 населени места ще избират кмет. Това ще е първият местен вот, на който гражданите ще гласуват с машини.

От заседанието стана ясно още, че все още няма финална договорка със „Смартматик“ за доставка за нови 1500 машини за изборите на 11 юли.

По-рано днес пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов обяви, че сделка по всяка вероятност ще има, но подробностите ще бъдат ясни до края на седмицата. „Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на тази сделка“, коментира той за преговорите със „Смартматик“.

Относно договора, който ЦИК ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че „без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме“.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Машините от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана.

Преговорите продължават около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот, поясни Цветозар Томов.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как местните власти се справят с дигиталното управление?