IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И на втория търг за "Химко" не се явиха купувачи

Дружеството беше в плановете за реиндустриализацията на българската икономика на кабинета "Орешарски", но така и не се появи инвеститор за него

15:25 | 06.03.15 г.
И на втория търг за "Химко" не се явиха купувачи

Вторият явен търг за продажба на имуществото като цяло на бившия химически завод "Химко" във Враца, обявен в несъстоятелност, се състоя без да се появят кандидати за купувачи, съобщи БТА.

Този път цената на завода е с малко над 6 млн. лева по-ниска – от 28,5 млн. лева преди година на 22,8 млн. лева днес. Стъпката за наддаване в явния търг беше определена на 1 млн. лева.

Синдикът на "Химко" Росица Томова съобщи, че търгът се счита за редовно проведен, въпреки че не са се явили наддавачи за активите. 

Кредиторите ще решат кога и по какъв начин ще се проведе следващият търг, посочи тя. Решението ще бъде взето на общо събрание на кредиторите, което ще бъде насрочено и ще се състои в Окръжния съд във Враца. Най-големите кредитори на "Химко" са "Булгаргаз", НЕК и НАП.

Припомняме, че първият търг за продажбата на „Химко“ беше проведен през пролетта на 2014 година. Тогава не се появиха участници, макар че и правителството, и от бившото ръководство на завода да твърдяха, че към завода има инвеститорски интерес.

Заради увереността, че има пазар за продукцията на химическия завод тогавашният икономически министър Драгомир Стойнев включи предприятието в плановете за реиндустриализация на българската икономика. Идеята беше държавата да купи предприятието и да го стабилизира. Икономическото министерство обаче не участва в първия търг, защото цената беше определена като много висока

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още