IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Пенев: Попътният вятър за пенсионните компании може да се обърне в насрещен

Чудесното представяне на пенсионните компании ще бъде трудно постижимо, ако лихвите се покачат, коментира портфолио мениджърът на ЕЛАНА

08:44 | 25.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доброто представяне на пенсионните фондове в последните години се дължи и на доброто развитие на пазарите като цяло. Но следващите 5 - 10 години ще са по-трудни за инвестиционните мениджъри. Тази теза разви пред Investor.bg Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

"Пенсионните фондове в частност и професионалните инвеститори като цяло се радват на прекрасно слънчево време по пазарите през последните години. Кратка справка с графиките на цените на основните борсови индекси и на дълговите книжа у нас и в чужбина показва ръстове и ниски колебания. Всичко това е пряка последица от реакцията на глобалната финансова криза отпреди 10 години – наливане на ликвидност, довела до спад на лихвите, съответно ръст на цените на дълговите книжа, които са основна част от портфейла на пенсионните фондове", каза той.

Ефектите не спират дотук и се прехвърлят и върху акциите – друг основен клас активи за този тип инвеститори, обясни портфолио мениджърът.

„Средата на ниски лихви доведе и до ръст на цените на акциите – от една страна, дивидентните им доходности номинално станаха по-високи от доходностите на облигациите, а от друга - рисковите премии, с които дисконтираме очакваните парични потоци на компаниите намаляват, което води до по-високи оценки. Това обаче залага и капани“, предупреди Пенев.

Според него чудесното представяне на пенсионните компании и на управляващите и застрахователни дружества ще бъде трудно постижимо, ако лихвите се повишат.

„Факторите, които изброихме като попътен вятър, ще се обърнат в насрещен. Вероятно идните 5-10 години ще са по-трудни за инвестиционните мениджъри. Затова е важно при предстоящите промени в законодателството, касаещо пенсионните компании, да видим по-широки, а не по-тесни, инвестиционни възможности, които колегите да могат да използват и да запазят доброто си представяне и в по-неблагоприятни пазарни условия“, каза още той.

Припомняме, че по-рано тази седмица Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване в България са постигнали доходност за 24-месечния период от 30 септември 2015 г. до 29 септември 2017 г. над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд, определено от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Ако това е добра доходност, хич не ми си мисли колко трябва да е за да е лоша. И сега си знаем че допълнителната пенсия ще е символична, обаче интересно какво ги бърка фондовете нормализирането на лихвите? Поне няма да има толкова непокрита инфлация както в момента, защото сега сме си на поне 2% и то официална, а реално е много повече, поне за основните стоки. Бачкай и пести за да има какво да ти папат отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още