Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И през юни производствените цени в България се увеличиха с 13%

Повишението на месечна база се забавя и достига 1%, показват данни на НСИ

И през юни производствените цени в България се увеличиха с 13%

Снимка: Getty

Производствените цени в България се увеличават с 13% през юни 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Толкова бе годишното изменение и през май на годишна база.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 22,6%, в преработващата промишленост - с 13,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,4%.

От данните се вижда, че сериозно покачване на цените има при производството на основни метали - с 50%, производството на каучук и пластмаси - с 12,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11,2%, и производството на химични продукти - с 11,1%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,1%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1%, и обработката на кожи и производството на обработени кожи без косъм - с 0,4%.

На месечна база повишението на общия индекс на производствените цени е по-слабо – 1% и се забавя спрямо май, когато бе отчетен ръст на цените с 1,9% спрямо април.

Ръст е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,8%, и в преработващата промишленост - с 1,2%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 5,5%. По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2,4%, както и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,1%. Понижение на цените е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,8%, а също и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2021 г. се увеличава с 1,3% и с 9,9% спрямо година по-рано. От данните се вижда, че цените на производител на международния пазар през юни 2021 г. нарастват с 0,6% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 18%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете