IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след пандемията служителите търсят повече гъвкавост в работата

Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно, посочи Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital

21:38 | 26.05.22 г. 2
И след пандемията служителите търсят повече гъвкавост в работата

Тенденциите за голямо търсене на кадри се запазиха дори и след пандемията, но нагласите и очакванията на хората се промениха. Те искат повече гъвкавост и възможности за поне частична дистанционна работа. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В някои организации хората бяха поканени да се върнат в офиса, но даже и по-консерватвативните фирми разбраха, че това вече няма да е приемливо за всички и въведоха гъвкаво работно време. Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно и имат желанието да намерят по-балансиран начин на живот, в който да имат повече време за семейство и лични интереси“, посочи специалистът. 

Шишкова допълни, че в САЩ и в други страни това е довело до „The great resignation“, тоест масово напускане на хора и търсене на възможности, които биха донесли по-малък доход, но са по-предпочитани от служителите.

Според нея тези промени са били неизбежни дори и преди пандемията, като тя единствено е ускорила процесите с 6-7 години. „Преди 10-12 години говорихме с колеги от Нидерландия, където много хора, които са току-що завършили университет, решават, че не искат да работят на пълен работен ден и поставят условия да бъдат назначени или на 4-дневна работна седмица, или на половин работен ден, защото са изчислили, че това им дава по-добър баланс, независимо от заплащането. В България тази тенденция още не е дошла, но рано или късно ще дойде“, убедена е Шишкова.

Във връзка с инфлацията, трудностите пред някои индустрии и  очакванията на работещите експертът коментира, чехората с високи квалификации все още са силно търсени на пазара на труда и могат да си позволят по-авантюристичен подход спрямо изискванията си към работодателите. Хората обаче, които са с по-ниска квалификация и нямат много възможности, могат да се окажат притиснати за работните си места дори ако инфлацията се разминава с това, което работодателите могат да им предложат като заплата.

„Има пазари, които вървят драстично нагоре, но и такива, които страдат, губят средства и клиенти. Тук драстичните увеличения заплашват стабилността на компанията и тя няма как да ги предложи“, подчерта тя.

„Общата нагласа на работодателите е, че те имат желание да направят това, което е възможно, но има фактори, които ги спират“, отбеляза събеседникът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
'бау бау всеки може' - супер. НО не само в ИТ, това е навсякъде. Една турбина в Чаира преди месец замина заради едни такива - можещи. 1 000 000 000(ЕДИН МИЛИАРД) лв от ей такива - можещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Както на никой не му се работи, пук на повечето дето им се работи и 2те ръце са им завряни в г*за... не хоум офис, ами и посещение на HRките по домовете ще почнат да предлагат за да привлекат някой кадърен. Заяото бау бау всеки може, но нещата са сложни, особено в ИТ, и ако не се съпортват като хората, днес те има, утре те няма като фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още