Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И след пандемията служителите търсят повече гъвкавост в работата

Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно, посочи Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital

гледано: 1606   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Тенденциите за голямо търсене на кадри се запазиха дори и след пандемията, но нагласите и очакванията на хората се промениха. Те искат повече гъвкавост и възможности за поне частична дистанционна работа. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В някои организации хората бяха поканени да се върнат в офиса, но даже и по-консерватвативните фирми разбраха, че това вече няма да е приемливо за всички и въведоха гъвкаво работно време. Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно и имат желанието да намерят по-балансиран начин на живот, в който да имат повече време за семейство и лични интереси“, посочи специалистът. 

Още по темата

Шишкова допълни, че в САЩ и в други страни това е довело до „The great resignation“, тоест масово напускане на хора и търсене на възможности, които биха донесли по-малък доход, но са по-предпочитани от служителите.

Според нея тези промени са били неизбежни дори и преди пандемията, като тя единствено е ускорила процесите с 6-7 години. „Преди 10-12 години говорихме с колеги от Нидерландия, където много хора, които са току-що завършили университет, решават, че не искат да работят на пълен работен ден и поставят условия да бъдат назначени или на 4-дневна работна седмица, или на половин работен ден, защото са изчислили, че това им дава по-добър баланс, независимо от заплащането. В България тази тенденция още не е дошла, но рано или късно ще дойде“, убедена е Шишкова.

Във връзка с инфлацията, трудностите пред някои индустрии и  очакванията на работещите експертът коментира, чехората с високи квалификации все още са силно търсени на пазара на труда и могат да си позволят по-авантюристичен подход спрямо изискванията си към работодателите. Хората обаче, които са с по-ниска квалификация и нямат много възможности, могат да се окажат притиснати за работните си места дори ако инфлацията се разминава с това, което работодателите могат да им предложат като заплата.

„Има пазари, които вървят драстично нагоре, но и такива, които страдат, губят средства и клиенти. Тук драстичните увеличения заплашват стабилността на компанията и тя няма как да ги предложи“, подчерта тя.

„Общата нагласа на работодателите е, че те имат желание да направят това, което е възможно, но има фактори, които ги спират“, отбеляза събеседникът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
doba до: nikiangel
преди 1 месец
'бау бау всеки може' - супер. НО не само в ИТ, това е навсякъде. Една турбина в Чаира преди месец замина заради едни такива - можещи. 1 000 000 000(ЕДИН МИЛИАРД) лв от ей такива - можещи.
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Както на никой не му се работи, пук на повечето дето им се работи и 2те ръце са им завряни в г*за... не хоум офис, ами и посещение на HRките по домовете ще почнат да предлагат за да привлекат някой кадърен. Заяото бау бау всеки може, но нещата са сложни, особено в ИТ, и ако не се съпортват като хората, днес те има, утре те няма като фирма.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 юли