IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василева: Търсят се варианти концесионният договор с "Юлен" да бъде подобрен

В контракта има много неточности, заяви министърът на околната среда

15:24 | 11.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И. Василева: Търсят се варианти концесионният договор с "Юлен" да бъде подобрен

В договора за концесията на ски зоната в Банско с фирма „Юлен“ има много неточности, което налага да се направи анализ и той да бъде подобрен. Това каза пред БНР Ивелина Василева, министър на околната среда и водите.
Коментарът е по повод отмененото наскоро решение на кабинета „Орешарски“ да бъде увеличена концесионната площ на ски зоната край Банско. 

„Беше оповестено, че решението, взето на 5 август, ден преди да приключи мандатът на правителството „Орешарски“, не е законосъобразно от гледна точка на процедурата. Що се отнася до съдържанието на решението, то също е неприемливо. Нашето правителство има желание и воля да се намери решение на въпроса, който е свързан с неясноти и неточности в договора за концесия, подписан още 2001 г.“, обясни министърът.

Тя допълни, че след редица анализи и одит на Сметна палата става ясно, че съществува противоречивост на договора за концесия, наличие на множество неясноти по отношение на предмета, обхвата и обектите, които са включени в нея, по отношение на границите на концесията и на ски-зоната, разминавания между текстовата и графичната част. С други думи - вътрешни противоречия в самия договор, свързани с методиката на определяне на концесионните възнаграждения.

Работната група, сформирана по казуса, по думите й ще направи анализ на неяснотите и ще има предложения за решение, с цел договорът да бъде подобрен.

Още през лятото на 2011 г. стана ясно, че има нарушения на концесионния договор между екоминистерството и фирма „Юлен” АД. Бившият министър Нона Караджова установи, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата ползва с 64,789 ха повече. Тогава правителството на ГЕРБ искаше да реши казуса с промени в Закона за концесиите, но това предизвика недоволството на екоорганизации.

В края на 2013 г. бившият екоминистър Искра Михайлова също заяви, че се върви към актуализация на концесионния договор с "Юлен" за ски зона Банско.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още