Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И затворените СПА хотели настояват да заработят от 1 април

Приключват компенсации за бизнеса при удължаване на забраните, припомнят от сдруженията на заведенията

И затворените СПА хотели настояват да заработят от 1 април

Снимка: Pixabay

И затворените при настоящата блокада балнео и СПА хотели настояват да отворят отново от 1 април. Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи изпрати писмо до здравния министър Костадин Ангелов с молба да спази поетия от него ангажимент и да отвори СПА центровете и заведенията към СПА, уелнес и балнео – хотелите от 1 април, когато изтича и действието на подписаната от здравния министър заповед.

По-рано днес от Сдружението за модерна търговия (СМТ) призоваха при евентуално удължаване на действието на сегашните противоепидемичните мерки, от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.

Хотелите, които бяха напълно затворени с последната заповед за национална блокада, посочват, че през последните дни са опитали да работят със затворени ресторанти и СПА центрове и басейни, но това е практически невъзможно.

„Нужен ни е двойно повече персонал, за да обслужи по стаите всички клиенти. Ситуацията е много тежка“, пишат в писмото си до министъра от Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи.

Голяма част от хотелите в СПА, уелнес и балнео сектора (около 70%) са предпочели да затворят заради невъзможността да работят при тези условия, подчертават от сдружението.

„Начинът, по който в момента работят хотелите ни, е в противоречие със Закона за туризма. Практиката досега показва, че СПА, уелнес и балнео хотелите са сред най-стриктно спазващите противоепидемичните правила и няма нито един заразен техен гост, на което през последната седмица постоянно акцентира и ресорният министър Марияна Николова", пише още в писмото. 

Още по темата

„Знаем, че здравето на хората е на първо място, затова гарантираме, че сме готови да изпълним всички мерки, които сметнете за необходими, за да отворим нашите заведения и СПА центрове“, се казва още в писмото.

Настоящата ситуация е невъзможна и ще доведе единствено до затварянето и на малкото останали работещи СПА, уелнес и балнео хотели, макар че към момента за това няма предвидени компенсации, твърдят от бизнеса. „Надяваме се, че съзнавате, че подобна стъпка ще доведе до фалити в сектора и загубата на препитанието за цели региони“, добавят от сдружението.

Междувременно двете сдружения на заведенията остро се противопоставиха на анонсираната преди няколко дни идея на кмета на София Йорданка Фандъкова първоначално да бъдат отворени детските градини, а забраната за работа да се удължи за заведенията и ресторантите.

"Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "Всичко или Нищо", заявяват в позиция от Съюза на заведенията в България и отсичат: "Отказваме да приемем ново удължаване. Ако то е продиктувано от сегашната здравно-противоепидемична обстановка в страната, то или трябва да има нови строги мерки, или отпадане на последната заповед на министъра."

10-дневният "локдаун" изтича, а заведенията се подготвят да заработят отново, а както вече стана ясно, това е сложен и най-вече скъп процес, посочват от сдружението и заявяват, че отново се страхуват, че последната заповед на министъра ще се окаже отново предпоследна. "На такива предпоследни заповеди се нагледахме и изпитахме пряко на наш гръб. Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения", пишат от двете сдружения.

Освен това от заведенията заявяват, че от 1 април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните. Това означава, че всички разходи, които съществуват, без значение дали работят или не, ще трябва да бъдат поети от бизнеса.

На работно съвещание с министрите си днес премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август