Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Я. Стоилов обжалва отказа на ВСС да разгледа искането му за отстраняване на Гешев

Дано старите и големите икономически интереси не се прегрупират в ново представителство, коментира правосъдният министър

Я. Стоилов обжалва отказа на ВСС да разгледа искането му за отстраняване на Гешев

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще обжалва отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Освен завеждане на дело във Върховния административен съд (ВАС) той ще предложи на Министерския съвет (МС) да поиска от Конституционния съд (КС) да се произнесе за това дали е възможно министър да поиска отстраняването на главния обвинител или председателите на върховните съдилища. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието, цитирайки изказване на министъра по БНР.

Още по темата

“Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос. КС не се е произнасял“, посочи правосъдният министър.

По думите на Янаки Стоилов, ако не се признае процесуална легитимация на министъра на правосъдието да прави такова искане, няма как да бъде приведена в действие конституционната разпоредба за предсрочно освобождаване, включително на най-висшите ръководители на съдебната власт, поради извършване на тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или накърняване на престижа на съдебната власт.

Стоилов призова следващия министър на правосъдието „да прояви силна ангажираност с тези въпроси“.

„Прокурорът, който би разследвал главният, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост, подчерта Янаки Стоилов. – Тоест няма да има такава длъжност. Според мен това беше една неуместна препоръка – поради липса на самочувствие на българските власти, поради това, че те предпочитат в много случаи да имитират дейност, не намериха сили да аргументират своето предложение. Не знам държава в Европейския съюз, която да прилага подобна конструкция.“

Investor.bg припомня, че в края на юли Мнозинството в Пленума на (ВСС) отказа да се произнесе по същество по предложението на Стоилов за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Тогава някои от гласувалите срещу решението всъщност не го подкрепиха не защото защитаваха тезата, че главният прокурор трябва да бъде отстранен, а тъй като решиха, че искането на министъра трябва да бъде отхвърлено на други основания.

Правосъдният министър изрази надежда новото управление да не се окаже така, че „старите и големите икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство“.

Той коментира, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“.

„Нашият вариант може да се разглежда като балансиран, защото той попада във формулата специализирано правосъдие без специализиран съд“, определи закриването на специализираните съдилища Стоилов.

Според него това означава, че положителните резултати от тази дейност могат да бъдат използвани и продължени, в същото време тези структури се закриват и за да се избегнат местни зависимости и да се осигури действителна специализация, в седалищата на сегашните апелативни съдилища – на окръжно и апелативно ниво, следва да се обособят по пет специализирани отдела и пет специализирани отделения, така че повечето от хората, извършвали до момента тази дейност, да продължат да го правят.

„Трябва да се стесни предметният обхват, защото сега е твърде широк“, отбеляза правосъдният министър по повод обществените нагласи за закриване на специализираното правосъдие.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново