IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ябълковото производство в България ще изчезне, твърди земеделски експерт

Според фермера Красимир Кумчев причината е неравномерното разпределение на субсидиите в ЕС

09:55 | 27.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предвид развитието на земеделието в момента е възможно след 10 години в България да не се отглеждат ябълки. "Ще си хапваме произведени в Полша", каза за БТА Красимир Кумчев, аграрен консултант и фермер.

Той посочи, че през последните 5-6 години по-малките производители са започнали да изкореняват насажденията си, а големите ферми и хората, които разбират от ябълково производство, са спрели да инвестират в този плод.

Като пример той посочи и собственото си дружество, което от около 7 години инвестира в други трайни насаждения - череши, сливи, но не и в ябълки. Единствените, които в момента инвестират в ябълки, са хора, които не разбират от това производство, но имат финансов ресурс, твърди той.

Част от ябълковите градини вече са обявени за продан

Да обработваш ябълкови насаждения в обеми от около 1000 дка е самоубийство, подчертава Кумчев от позицията на фермер, отглеждал 14 хил. дка ябълки. По думите му обаче част от тези градини вече са обявени за продан.

Той прогнозира, че след около 10-15 години вакуумът ще е пълен. Основно насажденията в активно плододаване са на 10 - 15 години, след десетина години ще остареят и трябва да бъдат изкоренени.

Тогава няма да ги има специалистите, няма да ги има и работниците-резачи, защото при ябълката, заедно с растителната защита, резитбата е най-важната операция. 

Държавните субсидии са сред причините за ябълковия "апокалипсис"

Като една от причините за ябълковия „апокалипсис“ Кумчев посочи държавните субсидии за плодовете, които са по схема и са стотина лева на декар. Тази сума, като я разделиш на 3 хил. кг, един хубав среден добив, се получава три стотинки за килограм, което по думите му не е икономически стимул.

В същото време, по информация от медиите, миналата година поляците са получавали по 30 евроцента/кг от ЕС заради руското ембарго и още толкова като национално доплащане, каза Кумчев. Това е 1,20 лв/кг, което е 40 пъти повече в сравнение с положението у нас или, твърди фермерът, според когото поляците получават за една година колкото един български градинар за един цял живот.

По думите му тази година се е случило същото със земеделските стопани, които отглеждат праскови. Гърция, Италия и Испания си получават евросубсидия заради руското ембарго, поради което преработвателите в България спряха да изкупуват български праскови и почнаха да внасят по-евтини от Гърция.

Казва се, че на практика нямаме износ за Русия, което е вярно - ние не можем да задоволим вътрешния си пазар, но руското ембарго ни бие индиректно чрез Полша с ябълките, а чрез Гърция с прасковите, обяснява фермерът.

Той смята, че Министерството на земеделието трябва да работи за създаването на конкурентна среда с останалите играчи от Европейския съюз. Фермерът допълни, че миналата година у нас тиквата е получила 200 лв. субсидия, а ябълката - 100 лв.

Българската ябълка на вътрешния пазар през годините свършваше до Нова година, но тази е слаба и ще я има до 15-20 ноември. В момента във всички търговски вериги 40 на сто от ябълката вече е внос от Гърция и Италия, както и от Нова Зеландия.

На практика това означава, че качествената българска ябълка се изкупува 100% за прясна консумация. Извън това остават ябълките, които отиват за преработка, чиято цена е 10 пъти по-ниска спрямо плодовете за прясна консумация.

Двата български сорта - Айвания и Карастоянка, със страхотни вкусови качества, вече са излезли от производство. От другите, които не са български, най-разпространени у нас остават класическите сортове - Златна превъзходна, Червена превъзходна и Грени.

Преди 30 години само в землището на село Трилистник са се произвеждали между 25 и 30 хил. тона ябълки, а в момента това е националното ни производство, сочи Кумчев. Преди около 30-40 години на територията на Пловдивска област са се отглеждали 138 различни култури в една година, което означава, че в едно и също време нещо се сее и нещо се прибира на територия от 6 хил. кв. км.

Ако премахнат субсидиите, за 5-6 години ще залеем Европа с качествена храна, категоричен е Кумчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Ааа, ще има и ябълково производство, ама като ни изкупят чужденци земята! Тогава поляците ще си пренесат производството тука, а разни умни евроатлантици ще им работят за надница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още