IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАЛ: Не е необходимо да приключи една фаза за ваксиниране, за да започне следваща

Изчакването на точно определена ваксина ще затормози и забави ваксинационния процес, каза Ангел Кунчев

11:26 | 19.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

Фазите за имунизация са ориентир в началото, когато постъпва малко количество от ваксините, но когато има достатъчно, всеки може да заяви желание за ваксинация при личния си лекар. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той коментира огласения вчера от здравните власти проблем, че записали се от втора и трета фаза не се явяват на организираните от РЗИ дати за ваксиниране.

Директорът на ИАЛ каза, че в трета фаза попадат „служители, поддържащи основни дейности в обществения живот”, което е „доста широко понятие“ и затова не били разписани попадащите в тази фаза конкретно във ваксинационния план.

„Стартира се със служители в МВР, Министерството на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй", журналистите, както и хората от изборната администрация”, коментира Богданов. По думите му продавачките в магазин също могат да бъдат включени в тази фаза. „Необходимо е да бъде създадена организация и от техния работодатели“, каза той.

По думите му ваксинационната кампания е сериозно предизвикателство в световен мащаб и затова всичко се случва изключително динамично. 

„Тези фази, които стартират – първа, втора, трета, не трябва да приключат, за да започне следващата. Всеки желаещ от фаза три може да бъде ваксиниран във всеки момент”, посочи Богданов и допълни, че постоянно се получават запитвания, които се разглеждат и се създава организация за имунизацията.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата каза още, че през последните дни пристигат значително по-голямо количество ваксини и затова е решено да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19.

Ако ще помогне на процеса на ваксинация, ще бъде създена организация за разкриване на денонощни пунктове за ваксиниране, каза още Богдан Кирилов.

Ваксинационният план не е пред провал и ако има провал, то той няма да е на държавата, а на обществото, коментира по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му ваксинацията върви добре, а количествата ваксини се увеличават. Той призна, че реално в момента няма избор на ваксина, но в някакъв момент това ще се промени.

Ангел Кунчев отбеляза, че колебанието за избор на една или друга ваксина и изчакването на точно определена ваксина ще затормози и забави ваксинационния процес.

Кунчев не очаква да се обърнат нагласите спрямо ваксинирането. "Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

„Освен засегнати от пандемията се оказахме засегнати и от инфодемията, която пълни главите на хората с лъжи и глупости“, допълни здравният инспектор.

„Има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на ИАЛ и на НЗОК, въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга и затруднява хората“, коментира Ангел Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Последиците от инфодемията и глуподемията са безкрайно по-страшни от която и да е пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още