Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ясен Георгиев: България може да прекара повече от пет години в ERM II

Все още няма трайна стагнация в икономиката, но вътрешното потребление е под потенциала си, коментира икономистът от Института за икономическа политика

Ясен Георгиев: България може да прекара повече от пет години в ERM II

Снимка: Bloomebrg

България може да остане в зоната на  валутно-курсовия механизъм ERM II дори десет години и да повтори сценария на Литва и Латвия заради все още неосъществени икономически и съдебни реформи. Това прогнозира по БНР Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

Още по темата

„Има минимален период за престой в т.нар. „чакалня“ на еврозоната – две години, но няма указана горна граница колко време една държава ще пребивава в това преддверие“, поясни икономистът. Според Ясен Георгиев тенденцията през последните години показва, че се увеличава периодът на пребиваване в ERM II.

„Словения например е престояла близо три години в „чакалнята“, Малта и Кипър също около три години, преди да приемат еврото. Но страни като Литва и Латвия са стояли съответно 11 и 10 години“, даде пример икономистът. 

Ясен Георгиев напомни за една от незавършените реформи с държавните предприятия, за които България е поела ангажимент като условие за приемане в еврозоната.

„Това ще доведе до оптимизация, до съкращения в тези предприятия и това ще има своята социално-икономическа цена. На второ място трябва да продължат реформите в сферата на съдебната система. Така че периодът на пребиваване на България в преддверието на еврозоната може да бъде много по-дълъг от този, който досега сме наблюдавали в другите държави“, смята експертът.

Още по темата

Той пресметна, че ако другите страни, приели европейската валута, средно са пребивавали около пет години, за България е реален вариантът, в който страната ни ще има много по-дълъг период на подготовка за същинското приемане на еврото. „Много е вероятно да повторим сценария на Литва и на Латвия“, очаква Георгиев.

Той коментира и протестите, с които от осем дни хората изразяват недоволството от политическото управление на страната. „Въпреки дозата несигурност, която те внасят, има примери за това как национални икономики се справят изключително добре, независимо от такива вътрешно-политически катаклизми", каза икономистът и даде пример с Румъния, където за последните четири години са се сменили пет правителства.

Ясен Георгиев сравни икономическият растеж на северната ни съседка, който за последните над три години е средно 4,5%, докато България за периода 2017-2019 година отчита среден ръстът 3,4%.

Ако ограниченията заради коронавируса бяха задържани за по-дълъг период, България можеше да си осигури по-добър старт на туристическия сезон“, посочи Георгиев. Сега по думите му има охлаждане на желанието да се посещава страната ни от туристи от важни за нас пазари.

„Вътрешното потребление сега е под потенциала си, което е видно от статистиката, каза Ясен Георгиев. - Налице е спад в доходите и отлагане на инвестиции и покупки за бъдещ период. Ако това потиснато вътрешно потребление се съчетае с продължаваща криза в Европа, съвсем естествено е следващото полугодие да бъде много по-негативно за българската икономика. Все още обаче не говорим за трайно стагниране на икономиката.“

Георгиев е на мнение, че тази година не се очакват добри новини в сферата на икономиката.

„Очакваме спад на брутния вътрешен продукт около 7%. Все още всички прогнози са за една V-образна криза, тоест много рязък спад през тази година и бързо възстановяване през следващата година“, прогнозира Ясен Георгиев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Докато бордът работи, за никъде не бързаме.
2
 
3
 
1
преди 2 месеца
"Ясен Георгиев: България може да прекара повече от пет години в ERM II "

А какъв е проблема да са 55 ?!

Още от Икономика и политика
КНСБ е против произволно преизчисляване на пенсиите