IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Ишев: С години се неглижират проблемите на пътната инфраструктура

Държавата има нужда от ясна програма за отстраняване на опасните пътни участъци, посочи председателят на Научно-техническия съюз по транспорт

18:16 | 24.11.21 г. 3
Ясен Ишев: С години се неглижират проблемите на пътната инфраструктура

С години в България се неглижират проблемите на пътната инфраструктура. Няма как да отстраним изцяло пътнотранспортните произшествия, но поне можем да направим пътищата по-безопасни и предвидими. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Ишев, председател на управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт.

„Няма една конкретна причина, която да е довела до ужасяващата катастрофа край село Босняк. Обикновено, при такива пътни инциденти факторите са много и тепърва специалистите ще изясняват какво е довело до този фатален край“, коментира той.

Ясен Ишев посочи, че участъкът край село Босняк е един от многото с концентрация на ПТП, но най-големият проблем е, че управляващите не вземат мерки и нямат ясна програма за намаляване на произшествията на тези места, няма ясни цели и не се прави инспекция на пътищата.

“Ние от Научно-техническия съюз организираме редовно кръгли маси и презентации на тема пътна безопасност. Но въпреки че посочваме къде са проблемите, държавата не прави нужното, за да се подобрят нещата”, смята експертът.

Ишев коментира, че Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” е била създадена с много добра идея и при откриването и са били поставени правилните цели, които обаче не са изпълнени. Той допълни, че председателят на тази агенция е дал едно интервю тази година през февруари, но оттогава, насам, не се е наблюдавала никаква дейност от страна на държавното ведомство.

“В тази държавна агенция има хора, които са попаднали там по някаква партийна линия, но има и добри специалисти. Аз лично познавам хора, които са пътни инженери и одитори по пътна безопасност, и те имат капацитет да помогнат значително”, е мнението на Ишев.

Пътният експерт заяви, че  Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” е получила финансиране от 100 хил. лева, с което общините "ще могат да си направят одит на пътищата по пътна безопасност". "Средно се падат по 6 хиляди-7 хиляди лева на община", пресметна той и обърна внимание на факта, че много общини са кандидатствали с проекти, но все още няма резултати.

По време на разговора Ясен Ишев няколко пъти акцентира на нуждата да се направи ясна програма с цели, които ще повишат безопасността по българските пътища. Той отбеляза, че трябва да се направи цялостен одит, чрез който да се поставят реалистични цели и те да бъдат изпълнени.

Защо в докладите на държавната агенция няма препоръки за мерките, които трябва да се вземат за пътната безопасност?  Защо пътната маркировка в България винаги създава казуси? Има ли проблем с качеството на мантинелите по магистралите?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
абцютно = абцолютно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
За години не знам, но последните 6 месеца абцютно нищо не е пипнато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Камери, контрол, камери, контрол, санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още