IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Алексиев: Обещаният 1 млрд. за бизнеса може да дойде от емитиране на ДЦК

Проблемът на бюджета е разходната част, коментира експертът от ИПИ

20:17 | 27.06.13 г. 2
Явор Алексиев: Обещаният 1 млрд. за бизнеса може да дойде от емитиране на ДЦК

Обещаният 1 милиард лева за кредитиране на малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие (ББР) може да бъде осигурен чрез емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК), коментира в ефира на Bulgaria On Air Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ). Той допълни, че проблемът със задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) е не по-маловажен, а там необходимите средства са значително по-малко.

„Основният въпрос е на какъв принцип ще бъдат разпределяни кредитите през ББР“, коментира Алексиев. Той припомни, че водещите проблеми на бизнеса са свързани с непредвидимата среда, бавната администрация и мудното възстановяване на икономиката. По думите му не толкова високите лихви притесняват компаниите да теглят кредити, колкото липсата на перспектива за изход от кризата.

Проблемите при изпълнението на бюджета са свързани с разходната част, коментира още Алексиев и допълни, че към април разходите се увеличават по-бързо от приходите. Спрямо година по-рано изхарчените пари от държавната хазна са с 5,9% повече, обясни експертът от ИПИ.

Поради по-големите разходи и дефицитът ще е повече от очакваното, коментира Алексиев. Според него обаче изоставането в приходната част може да бъде наваксано.

Той допълни, че при изплащането на социалните помощи е необходимо да има ясна схема, така че да могат повече пари да достигнат до по-голям брой хора.

„В противен случай просто се раздават пари на калпак. Подобно нещо видяхме и през 2009 г., след което се наложи ревизия на бюджета“, припомни Алексиев.

Основните му притеснения са свързани с това, че правителството може да увеличи данъците в опит да компенсира недостига на пари в държавната хазна.

Според икономиста неотложните мерки, които правителството би трябвало да следва са поддържане на фискална стабилност и осигуряване на предвидима за инвестиции среда. Той допълни, че оценката на въздействието е една необходима предпоставка за подобряване на бизнес средата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Ха познай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VBT
преди 10 години
Кой и кога ще е плаща тази главница + лихви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още