IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Язовир преля и наводни общините Хайредин и Мизия

Няма непосредствена опасност за населението, заяви Румяна Бъчварова

09:42 | 08.05.16 г. 2
<p>
	Преливникът на язовира до село Рогозен се е разрушил в събота следобед. Заради обилните валежи през последните 10 дни нивото на водата е стигнало критична точка. <em>Снимка: БТА</em></p>

Преливникът на язовира до село Рогозен се е разрушил в събота следобед. Заради обилните валежи през последните 10 дни нивото на водата е стигнало критична точка. Снимка: БТА

Бедствено положение е обявено от късно събота вечер в общините Хайредин и Мизия заради преливането на язовир Рогозен-1, вследствие на обилните валежи, съобщиха от областната администрация във Враца.

Заради бедствието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова снощи отпътува към село Рогозен, съобщи пресцентърът на МВР. На място тя се запозна с оперативната обстановка след преливането на язовира и предприетите превантивни действия.

След проверката си Бъчварова посочи, че предприетите действия за намаляване на последствията от разрушаването на преливника са правилни и навременни и няма непосредствена опасност от наводнения за населението.

Тя провери на място работата на аварийните екипи заедно с областния управител на Враца Малина Николова и кметовете на общините Хайредин и Мизия. 

Хидропомпи продължават и в момента да източват язовира, за да спадне нивото му.

Евакуирани са 30 домакинства от селата Бързина и Ботево. Следи се постоянно и нивото на язовир "Бързина", който се намира под язовир "Рогозен".

От областната администрация във Враца напомнят на гражданите при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да получат съдействие.

В Мизия още е пресен споменът на черния 2 август 2014 година, когато десетки останаха без домове след водната стихия в града. При потопа тогава загинаха двама души.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 7 години
там са паднали по 100 л. на кв. метър само в рамките на 24 ч. (преди и след това още толкова), което е потоп, няма го и в мусонна Индияне е шега работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Абе каква опасност, то си прелива, министершата си ги залъгва - и догодина пак.Къде са парите за язовирите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още