IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия отхвърли идеята за отмяна на забраната за пушене

Предстои окончателното решение за пушенето да вземе парламентът

12:26 | 18.12.12 г. 2
Икономическата комисия отхвърли идеята за отмяна на забраната за пушене

Парламентарната икономическа комисия отхвърли предложението за отмяна на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Пушенето раздели съпартийци и министри при обсъжданията на промените в Закона за туризма от комисията на второ четене. 

Предложението на народния представител Евгени Стоев не беше прието. 10 депутати подкрепиха предложението на Стоев, против бяха шестима, а петима се въздържаха.

То предвиждаше либерализиране на забраната в нощни заведения и заведения за хранене и развлечения с обособяване на зали за пушене с предупредителни надписи и вентилация. Ако заведението е с площ по-малка от 50 кв. м., тогава самият ресторантьор трябва да реши дали да се пуши или не, беше записано в отхвърленото предложение.

Обсъжданията днес продължиха около час и на тях ясно се разграничиха групите на подкрепящите пълната забрана и противниците й, които често бяха от една и съща партия. Отчасти тон на разделението дадоха двамата присъстващи министри – икономическият Делян Добрев и здравният Десислава Атанасова, като всеки от тях защити ресора си. Атанасова беше по-твърда и повтори отново категоричната си позиция против отмяната на пълната забрана за тютюнопушене. Тя подчерта, че това е и становището на премиера, президента и председателя на парламента.

Добрев пък изтъкна тежкото положение на бизнеса и посочи, че негова грижа е здравето на сектора. Той обаче се обяви за по-гъвкав и либерализиран режим за пушене, като подчерта, че това е личната му позиция и решението трябва да се вземе с консенсус от Народното събрание.

Много ярко мненията „за“ и „против“ пушенето на закрито отстояваха червени депутати. Петър Димитров и Румен Овчаров от „Коалиция за България“ бяха против отмяна на забраната. Димитров попита кой ще му гарантира, че няма да бъде тровен на обществени места, докато Овчаров зае по-обща позиция и нарече случващото се политически театър. Той призова бизнеса да не позволява да бъде употребяван политически и икономически и напомни, че идват избори и всеки „се хвърля да търси избиратели“. 

Контрапозиция зае колежката им от червената партия Корнелия Нинова. Въпреки че веднага се разграничи от цигарения бизнес като бивш изпълнителен директор на „Булгартабак“, Нинова посочи, че пълната забрана за пушене не е постигнала целите си да намалее пушенето, както това не е направил и високият акциз на цигарите. Според нея трябва да се заложи на превенция и на програми за спиране на тютюнопушенето. 

В по-особена и неизгодна позиция бяха депутатите от мнозинството след заплахата на премиера от събота, че ще си подаде оставката, ако падне пълната забрана за пушене. 

Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
И от мен, Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bel
преди 11 години
Браво на Атанасова за непоколебимосстта и и за това, че не се поддаде на нападките на ресторантьорите, зае правилната позиция и забраната остана в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още