IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия прие псевдо мораториум върху добива на шистов газ

Ако бъде гласувана в пленарна зала, забраната ще бъде в сила до приемането на промени в Закона за околната среда или в Закона за подземните богатства

21:54 | 16.01.12 г. 13
Икономическата комисия прие псевдо мораториум върху добива на шистов газ

Депутатите от Икономическата комисия в Народното събрание приеха редактиран вариант на предложението на Яне Янев и група народни представители за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ.

Решението беше взето след близо 4-часови дебати с 13 гласа "за".

Mораториумът ще е в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за околната среда, така че да се извършва ОВОС при всички видове проучвания за добив на шистов газ, или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани технологията "хидравлично разбиване".

Организаторите на протестите, които присъстваха на заседанието, не бяха съгласни с ограничаването на действието на мораториума и напуснаха залата. Те бяха категорични, че протестите продължават.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов газ, както и предложението на Волен Сидеров и група народни представители за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в продължение на 20 години.

Депутатите приеха, че се забранява прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар", "фракинг" и други такива технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери.

С приетите текстове се забранява добив на шистов газ, както и на газ от пясъци, а също и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които отговарят на гореописаните методи. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лв. и конфискуване на техниката и оборудването, решиха народните представители.

Дава се срок от три месеца на лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си без право на обезщетение, предвижда още приетият мораториум.

„Ние искаме да имаме категорични текстове, че околната среда и водите няма да пострадат при добива на шистов газ. Трябва да има ОВОС във всяко едно проучване за добив на нефт и газ над 1000 метра”, каза по-рано заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. При гласуването на текста в пленарната зала ще се направят още предложения и корекции, добави той.

Приетият документ е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите, каза след заседанието ресорният министър Трайчо Трайков.

Според него самите вносители на проекта не са знаели какво гласуват и затова трябва да се подготвят по-експертно за гласуването в пленарната зала.

По време на заседанието депутатите обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ. Той от своя страната каза, че решението на правителството е било за започване на преговори с компанията, победител в конкурса - "Шеврон", но с нея все още не е сключен договор и няма представена работна програма.

Не искам да съм част от решение, взето под натиск от нерационален страх, коментира Трайков. "Едната лъжа е, че има дадено разрешение за проучване, а другата лъжа е, че 30-те млн. по някакъв начин са присвоени от някого. Няма разрешение и 30-те млн. са част от предложенията на компанията, с които тя е спечелила конкурса, които да бъдат платени на държавния бюджет при подписването на договор за проучване", обясни още министърът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
user##
преди 12 години
От коментарите до момента в видно,че повечето от коментиращите не познават технологията за добив на шистов газ. Тя НЕ Е БЕЗОПАСНА или БЕЗВРЕДНА. Дали има залежи или не - не зная. Знам обаче, че е по-важно Добруджа да има чиста вода и по-рентабилно да изнася пшенични култури, отколкото да получаваме смешни такси от добив. При одобрени 25 хиляди сондажа (!!!), задължението на Chevron за екологични щети до 4млн.лв. изглежда смешно. За колегите защитаващи добива имам няколко въпроса: - Защо Великобритания забрани добива на шистов газ през 2011г?- Знаете ли на колко млрд долара е осъден Texaco(дъщерно на Chevron) от държавата Бразилия и защо са с отнет лиценз за добив на територията им?- Защо Нигерия и др африкански държави не са икономически "разцъвтели" въпреки добива на петрол и газ там?- Защо Chevron иска да добива от шисти в БГ, а не й позволяват в САЩ?Приятно образоване по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 12 години
Нероден Петко. Който е чел приказката може и да направи аналогията.Според мен, нищо не пречи да се направи Пилотна сонда, която да бъде внимателно наблюдавана от експерти. Да се проучат негативите на предложената технология и успоредно с това да се установи наличие или липса на този енергоносител. Не става въпрос за масово дупчене, а конкретна сонда на подходящо конкретно място. Звучи просто и безопасно, но ако се открие находище цената на газа от внос ще падне драстично, а демонстриращите нямат интерес от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Ако стане така агентурата на Газпром у нас да помогне да се откажем , ще бъде една щастлива случайност че ги имаме тези .В случая става въпрос да се лишим от питейната си вода , за да имаме газ който никой няма да ни го подарява. Има места по света , където няма население и питейните води може да ги замърсят и да произвеждат газ от тях..да го правят там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Не се заблуждавай , водата каято се вкарва има ролята на тапа за да избие взлива съм водоема. Такова животно - шистов газ няма - има бомба която отделя голямо количество топлина.Този газ е напълно синтетичен , и не знам как ще го правят този овос , при положение че никой няма да им каже каква е технологията...шистовия газ е мит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Протестите, инспирирани от ДС и всякаква друга червена ***, придобиха характер на истерия. Разумните гласове трудно се чуват. Най-лесно е да се откажем от собствените си богатства и да останем зависими и управляеми. А правилното е не да се отказваме, а да спазваме съответната технологична дициплина, която ще осигури безопасност на добива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Хората ясно го казаха - поддържам с ве ръце: Трябва да се проучи. Но, ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ, на хидравличния разрив, е силно замърсяваща и вече на стотици места по света е нанесла непоправими поражения. Следователно, трябва да се промени самата технология, за да гарантираме здравето и живота не само на нашето, но и на следващите поколения тук. А от Газпрам, Шеврон и др. са си просто икономически акули, които не сме длъжни да храним с бъдещето на себе си и своите деца. - Толкова ли е сложно за разбиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Трейди, за кой ли път: Къде видя "термоядрен взрив" ? Как се "вкарва тази топлина" в тези "сондажви шнурове"? Нарочно ли се правиш на шашав, или ти идва отвътре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
bondinio
преди 12 години
аман от тия протести бре, в някъв спорт се превърнахавсяко безделно студентче ходи на протести от скукапосле същите ще ходят да протестират срещу високите цени на горивата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
първо ти няма да разбереш нищо от залежите нито аз нито пишештите тук....трябва ли да казвам 4е далаверата ще е за някой политик и фирма на близки около политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Всъщност такова нещо , като шистов газ няма...има технология за термолиза на вода - в подземните водоеми се вкарва топлина от термоядрен взрив и се отделя водород...Така че имаме огромен подземен водоем под който могат да направят сондажви шнурове и да произвеждат изкуствен природен газ , думата природен е неуместна.Имаме ли нужда обаче от водата която ще се замърси , това е въпроса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още